Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Expoziţia "ARTA TRADIŢIONALĂ AFRICANĂ"

Vineri, 20 iunie 2014, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc vernisajul Expoziţiei „Arta Tradiţională Africană”.


Citeşte mai mult...
 
Expoziţia „CODRULE, CODRUŢULE, CE MAI FACI, DRĂGUŢULE...”

Sîmbătă, 31 mai, la ora 12.00, la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala a avut loc inaugurarea Expoziţiei de Artă Plastică a participanţilor la Concursul Republican pentru copii „CODRULE, CODRUŢULE, CE MAI FACI, DRĂGUŢULE...”

 
Noaptea Europeană a muzeelor

În anul 2014 Noaptea Europeană a muzeelor este organizată sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Vineri, 16 mai, ora 11.00

Conferinţă de presă consacrată Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor.

Sediu: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (vor participa: conducerea Ministerului, directorii a 3 muzee naţionale).

Sâmbătă, 17 mai, ora 11.00

Inaugurarea Zilei Internaţionale a Muzeelor.

Sediu: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 august 121A.

Moderator: Gheorghe Postică, viceministru.

Alocuţiuni: Monica Babuc, Ministrul culturii, Eugen Sava, director MNIM, Sergiu Candu, director Muzeul de Istorie şi Etnografie din Văsieni, r-l. Ialoveni, Valeria Suruceanu, preşedinte ICOM Moldova.

Decernarea Diplomelor Ministerului Culturii.

Decernarea Diplomelor ICOM Moldova.

Sâmbătă, 17 mai, ora 17.00

Ceremonia de inaugurare a Nopţii Europene a Muzeelor 2014

Evenimentul se va desfășura în faţa Teatrului Republican de Păpuşi Licurici

Program:

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->inaugurarea Nopţii Europene a Muzeelor. Moderatorul va prezenta o scurtă informaţie referitor la istoricul evenimentului

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->mesaj de salut din partea ministrului culturii

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->prezentarea teatralizată a celor 3 muzee naţionale: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Directorii vor invita publicul la eveniment

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->lansarea  proiectului Cartierul muzeelor (aplicant – ICOM Moldova, finanţator – Ministerul Culturii)

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->decernarea Trofeului Ministerului Culturii Pentru contribuţii remarcabile în dezvoltarea reţelei muzeale .

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->decernarea Diplomei de Excelență a Ministerului Culturii

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->recital formația TRIGON

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->lansarea Nopţii Europene a Muzeelor

 
Expoziţia Letonia. Chihlimbar. Inovaţie

Miercuri, 14 mai, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc vernisajul expoziţiei Letonia. Chihlimbar. Inovaţie – o expoziţie de mare noutate în Republica Moldova. La vernisaj a participat şi preşedintele Parlamentului Letoniei, doamna Solvita Aboltina.

Citeşte mai mult...
 
NOAPTEA EUROPEANA A MUZEELOR la MNEIN

DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR ŞI ACŢIUNEA

„NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR”

SÂMBATĂ, 17 mai 2014

MUZEUL VA FI DESCHIS ÎNTRE ORELE 10.00 – 24.00

10.00Inaugurarea expoziţiei „Uniţi prin diversitate” – costume naţionale ale popoarelor lumii (organizată cu Ambasadele acreditate în Republica Moldova ).

13.00 – 14.00 - Program folcloric al minorităţilor, care locuiesc în Republica Moldova.

15.00 – 16.00Ansamblul folcloric "Ţărăncuţa", Casa de Cultură, Durleşti, conducători Ştefan Sofronovici şi Veaceslav Adam.

16.00 – 17.00continuarea programului folcloric

17.00 18.00demonstrarea colecţiei de modă în stil „Ethno” a studenţilor Colegiului Tehnologic din mun. Chişinău

18.00 – 19.00Recital de muzică uşoară cu cantaurorul Igor Gron.

19.00 – 20.00
• masterclass „Cerc de tobe” susţinut de Alexandru Voroniuc, meşter şi interpret, cu implicarea publicului vizitator.
• Lupte medievale prezentat de clubul „Ensifer”, conducător Tereşenco Mihail.
20.00-21.00 –  concurs etnografic  „Cine ştie – câştigă” coordonat de Raisa Tabuica, custode şef  MNEIN şi  Maria Ciocanu, şefa secţiei etnografie.
21.00-22.00 -  program folcloric Internaţional cu grupul „DinaRatri”,  conducător Maria Melnic.
23.00-24-00 – Centrul de Artă şi Cultură AO „Art-Labyrinth” prezintă „Fire show”.
14.00 – 18.00 – Meşterii populari şi discipolii lor invită la:
• Prelucrarea artistică a lemnului - Victor Pelin
• Împletirea în fibre vegetale - Eugenia Moldovanu
• Modelarea pieselor din lut - Andrei Sclifos

• Broderie artistică - Maria Negru-Vodă.

Ex. V. Onofriescu
Tel. 022/ 238868

 
EXPOZIŢIA ”LILIECII… ÎNTRE MIT ŞI ADEVĂR”

Cu ocazia lansării campaniei largi de sensibilizare și informare privitor la importanța și protecția liliecilor, începând cu data de 15 mai 2014 Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală va găzdui expoziția cu denumirea ”Liliecii… Între mit și adevăr”, organizată de Asociația WiSDOM, în colaborare cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

Scopul acțiunii este de a informa publicul larg, dar în mod special copiii de vârstă școlară, despre viața misterioasă a liliecilor, cât și despre acțiunile care vor urma în cadrul campaniei de sensibilizare.

Fiind ființe remarcabile, atât prin modul lor de viață, cât și prin importanța lor imensă pentru menținerea echilibrului ecosistemelor, liliecii sunt totuși vulnerabili și neputincioși în fața ostilității și ignoranței umane. Imaginea eronată despre pretinsele însușiri malefice ale liliecilor este alimentată de superstițiile medievale, dar și de operele literare și cinematografice de larg consum. La expoziție vor fi prezentate fotografii originale, filme și informații tipărite, care vor spulbera orice superstiție, vor trezi curiozitatea tinerilor și vor schimba atitudinea de indiferență și ostilitate în una de simpatie și respect.

Expoziția ”Liliecii… Între mit și adevăr” este rezultatul colaborării dintre Asociația WiSDOM și Ministerul Mediului și completează seria activităților din cadrul proiectului finanțat de REC prin programul SECTOR ”Wide awareness raising campaigns and International Bat Night fests - high impact initiatives for protection of endangered bat populations”.


 
Expoziţia Pascala - 2014 "A treia zi de Paşti".

La 22 aprilie 2014, ora 12.00, in “A Treia Zi de Pasti”, sarbatoarea devenita traditionala de mai bine de un deceniu, la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala (MNEIN), este frumoasa motivatie care aduna prietenii si colaboratorii acestei institutii, formatii, interpreti si amatori de folclor.

Sarbatoarea s-a deschis cu expozitia Pascala, in care sunt prezentate icoane, obiecte de cult si carti rare de la sf. sec. XIX – inc. sec. XX, oferite de catre bisericile: “Sf. Dumitru” – s. Izbiste, r. Criuleni; “Sf. Ierarh Nicolae” – s. Costesti, r. Ialoveni; “Minunea Sf. Arhanghel Mihail” – s. Cruglic, r. Criuleni si “Sf. Arhanghel Mihail” – s. Hirtopul-Mare, r. Criuleni. Din colectia MNEIN sunt expuse icoane datate din sec. XVIII – XX, oua incondeiate in cadrul atelierului de incondeiere a oualor, care se desfasoara anual in preajma Sarbatorilor Pascale.

Clubul Interpretilor, Folcloristilor, Etnografilor si Amatorilot de Folclor (CIFEAF) a preluat aceasta frumoasa traditie continuind-o cu succes si venind, de fiecare data, cu un program artistic. Astfel, in a doua parte, sarbatorea a continuat cu un program etnofolcloric de cintece si obiceiuri Pascale, completate si cu piese de voie buna, care isi au locul lor in aceste zile de sarbatoare.

In acest an, i-am avut in recital, alaturi de interpretii-prieteni ai muzeului, pe “Bastinasii” din Hirtopul-Mic. r. Criuleni, formatie de anvergura, condusa de Lidia Stavila, care ne vor delecta cu un spectacol unic, compus din obiceiurile si datinile crestine din aceasta zona a Moldovei.

Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala

Adresa noastra: str. M. Kogalniceanu, 82

Tel: 238868, 516122, 0 680 38206

Intrare libera

 
Conferinţa "Rolul patrimoniului comemorativ al Republicii Moldova în construirea memoriei sociale şi colective"

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor – 2014

Tema: „Patrimoniul comemorativ”

Vineri, 18 aprilie 2014, ora 10.00 inaugurarea Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor, care anul acesta are genericul „Patrimoniul comemorativ”.

La ora 10.45 va fi vernisată expoziția „Patrimoniul comemorativ – forme ale perpetuării memoriei istorice”, organizată de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor (foto schiţe-concept, proiecte monumente comemorative din secolele trecute etc.)

Citeşte mai mult...
 
Inaugurarea expoziţiei "Patrimoniul comemorativ - forme ale perpetuării memoriei istorice"

Conform propunerii ICOMOS (Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor) făcute în 1982, şi aprobate la Conferința Generală UNESCO din 1983, anual la 18 aprilie este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și siturilor. Cu această ocazie Ministerul Cuzlturii, în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Agenţia Naţională pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor organizează Conferinţa "Rolul patrimoniului comemorativ al Republicii Moldova în construirea memoriei sociale şi colective", cu începere la ora 10.00 la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, unde va avea loc şi inaugurarea expoziţiei  "Patrimoniul comemorativ - forme ale perpetuării memoriei istorice".

Citeşte mai mult...
 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 10 din 25
img001.jpg