Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Conferinţa Ştiinţifică a Tineretului Studios „Homo sapiens în raporturile dintre sistemele naturale şi factorii de mediu”. Editia a VIII-a

Multstimaţi studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători ştiinţifici, colegi!

Cunoscând şi apreciind interesele dumneavoastră, Vă invităm respectuos să participaţi la cea de-a VIII –a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice a Tineretului Studios, consacrată Zilei Internaţionale a Studenţilor, cu genericul „Homo sapiens în raporturile dintre sistemele naturale şi factorii de mediu”, care va avea loc la Chişinău în perioada de 13-14 noiembrie, anul 2015, în Sala de Conferinte a Muzeului Național de Etnografie si Istorie Naturală, str. M. Kogălniceanu, 82.

Citeşte mai mult...
 
Expoziția DOVLEACUL MINUNE

Vineri, 30 octombrie, la orele 12.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată Expoziția DOVLEACUL MINUNE, organizată în parteneriat cu Asociaţia Obştească "DEMETRA", care întrunește grădinari, pomicultori, viticultori şi floricultori amatori din Republica Moldova.
În cadrul expoziției vizitatorii s-au putut familiariza cu diferite soiuri ale dovleacului, atît a celui autohton cît și a celui cultivat în străinătate. Publicul a făcut cunoștință cu informații prețioase privind cultivarea și păstrarea acestei culturi deosebit de utile pentru sănătatea omului, acestea fiind puse la dispoziția vizitatorilor de către specialiști în domeniu. În plus, publicul a putut savura din bucate, ce au la bază părodusul tradițional pentru Moldova – dovleacul.

Citeşte mai mult...
 
Conferinţa ştiinţifică anuală a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

La  23 octombrie, curent, va avea loc Conferinţa ştiinţifică anuală a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală care va pune în discuţie rezultatele ştiinţifice obţinute în domeniul etnografiei,  ştiinţelor  naturii  şi  muzeologiei.

Citeşte mai mult...
 
EXPOZIŢIA ANIVERSARĂ A MEŞTERULUI POPULAR NATALIA CANGEA "POVESTEA MÎINILOR, CARE CREAZĂ BASME"

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală în colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, au inaugurat joi, 1 ocombrie 2015, expoziţia aniversară a meşterului popular Natalia Cangea "Povestea mîinilor, care crează basme".
Membru al Uniunii Meşterilor Populari din Republica Moldova.
Membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România.
Autoarea cărții “Jucării din fibre vegetale”, Chișinău 2009.
La 20 de ani de activitate în domeniul meşteşugurilor, este unul dintre cei mai activi meşteri împletitori din fibre vegetale din Republica Moldova. Cunoscând tradiţia meşteşugului, diverse tehnici si metode de lucru, meşterita reuşeşte să creeze o colecţie impunătoare de lucrări cu o valoare artistică incontestabilă.

Expoziția va dura pînă la 31 ianuarie.

Citeşte mai mult...
 
Expoziția "Patrimoniul industrial - patrimoniul cultural în dialog cu progresul"
La 25 septembrie 2015, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc inaugurarea expoziţiei “Patrimoniul industrial - patrimoniul cultural în dialog cu progresul”. Demersul expoziţiei ţine să demonstreze valoarea documentară, istorică şi artistică a celor mai interesante, ca ansamblu tematic, colecţii patrimoniale, precum obiectele tehnice şi uzuale specifice pentru evoluţia ştiinţei şi tehnicii universale din sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX (ceasuri, samovare, tacâmuri, pick-upuri, magnetofoane, radoiuri, maşini de scris, calcul şi calculatoare, instalaţii de iluminat, maşini de cusut, valize, aparate de înregistrare şi redare a sunetului etc.) .
Patrimoniul industrial şi tehnic al Republicii Moldova va fi ilustrat prin fotografii cu exemple de componente ale acestuia: edificii ale fostelor fabrici şi uzine, diverse construcţii industriale, centrale electrice, mori de apă şi de vânt, ateliere de meserii etc.
Citeşte mai mult...
 
Expoziția meșterului popular Parascovia Secrieru „Croșetînd firul destinului…”

La 26 august 2015, orele 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc inaugurarea expoziției meșterului popular Parascovia Secrieru „Croșetînd firul destinului…”
Parascovia Secrieru este născută în comuna Bujor, raionul Hânceşti la 30 august 1939, într-o familie de ţărani. A absolvit şcoala medie de cultură generală din satul de baştină după care şi-a continuat studiile la Institutul Pedagogic de Stat „Aleco Russo” din oraşul Bălţi, specialitatea pedagogie în învăţământ primar. A urmat studiile  postuniversitare la facultatea de ziaristică a Institutului Poligrafic din oraşul Moscova, iar mai târziu Instititul de Ştiinţe ale Educaţiei din Bucureşti.
Citeşte mai mult...
 
EXPOZIȚIA DE ARTĂ FLORISTICĂ "HORA FLORILOR"
În aceste zile fierbinți, de început de Gustar, Clubul de Floristică „Diana” organizează în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală o nouă expoziție, inspirată din gingașa lume a florilor, cu genericul „Hora Florilor”. Anul curent, clubul sărbătorește 24 de ani de la înființare, reunind actualmente 20 de femei de diferite profesii, majoritatea – meșteri populari, care au în comun pasiunea pentru floristică și dorința de a împărtăși propria creație cu alții. În baza clubului „Diana”, în anul 2007, în cadrul Uniunii Meșterilor Populari din Moldova a fost deschisă o secție de floristică. În lipsa unui sediu permanent, membrii clubului se întrunesc în incinta bibliotecilor municipale din Chișinău, a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, la Biroul Relații Interetnice, galeria de artă din Dubăsari ș.a. În fiecare an, reprezentantele clubului de floristică își expun lucrările în cadrul festivalurilor republicane („Tezaur”, „Unitate prin diversitate”, „Mărțișor”).
Citeşte mai mult...
 
ZIUA IEI LA MUZEUL NAŢIONAL DE ETNOGRAFIE ŞI ISTORIE NATURALĂ
24 IUNIE 2015, SOLSTIŢIUL DE VARĂ
Eveniment organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
în parteneriat cu  Institutul Cultural Român „M. Eminescu” din Chişinău

09.00-11.30. În sala de conferinţe a muzeului:
Conferinţă Ştiinţifică „Costumul românesc în contextul discursului identitar al sec. XXI”. Participă cercetători din Republica Moldova şi România
Citeşte mai mult...
 
CEA MAI MARE SĂRBĂTOARE A IEI

Duminică, 21 iunie, la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, s-a desfăşurat Ziua Iei – 2015. În pavilionul nr. 2 al centrului au fost demonstrate pe modele vii dar şi pe manechine mai bine de 100 de costume vechi, autentice, de mare valoare artistică din toate zonele etnografice ale spaţiului cultural românesc. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeul de Istorie şi Etnografie Cahul, Muzeul de Istorie şi Etnografie Ungheni, Muzeul Rezervaţiei Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” vor expune mai multe costume din patrimoniul muzeal al Republicii Moldova. Muzeul Gura Humorului va demonstra costume din nordul Moldovei. Costumele din colecţiile arhitectului designer Ioana Corduneanu (Bucureşti) şi a cercetătorului Sebastian Paic (Cluj-Napoca) vor completa prin valoare, rafinament şi reprezentativitate tradiţia portului românesc.

Citeşte mai mult...
 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 10 din 27
img001.jpg