Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
ZIUA IEI LA MUZEUL NAŢIONAL DE ETNOGRAFIE ŞI ISTORIE NATURALĂ
24 IUNIE 2015, SOLSTIŢIUL DE VARĂ
Eveniment organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
în parteneriat cu  Institutul Cultural Român „M. Eminescu” din Chişinău

09.00-11.30. În sala de conferinţe a muzeului:
Conferinţă Ştiinţifică „Costumul românesc în contextul discursului identitar al sec. XXI”. Participă cercetători din Republica Moldova şi România
Citeşte mai mult...
 
CEA MAI MARE SĂRBĂTOARE A IEI

Duminică, 21 iunie, la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, s-a desfăşurat Ziua Iei – 2015. În pavilionul nr. 2 al centrului au fost demonstrate pe modele vii dar şi pe manechine mai bine de 100 de costume vechi, autentice, de mare valoare artistică din toate zonele etnografice ale spaţiului cultural românesc. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeul de Istorie şi Etnografie Cahul, Muzeul de Istorie şi Etnografie Ungheni, Muzeul Rezervaţiei Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” vor expune mai multe costume din patrimoniul muzeal al Republicii Moldova. Muzeul Gura Humorului va demonstra costume din nordul Moldovei. Costumele din colecţiile arhitectului designer Ioana Corduneanu (Bucureşti) şi a cercetătorului Sebastian Paic (Cluj-Napoca) vor completa prin valoare, rafinament şi reprezentativitate tradiţia portului românesc.

Citeşte mai mult...
 
Expozitia "Valori bibliofile din colectia Koch restaurate in Republica Federala Germania"

Avem deosebita placere de a va invita în perioada 17 iunie - 23 august sa vizitați excepționala expozitie "Valori bibliofile din colectia Koch restaurate in Republica Federala Germania", consacrata jubileului de 70 de ani de la fondarea Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemiteanu".

Recent, la Biblioteca Ştiinţifică Medicală a IP USMF „Nicolae Testemiţanu”, s-au reîntors 168 cărţi din Colecţia de carte veche şi rară Koch, care au fost transmise temporar Bibliotecii Universităţii din or. Munchen, Republica Federală Germania în scopul efectuării lucrărilor de restaurare. Lotul de cărţi a fost restaurat în atelierele performante „Depping Buchbinderei” din oraşele Munchen şi Münster de către restauratorii Susanne şi Gerit Depping.

Citeşte mai mult...
 
Expoziția de instrumente muzicale ”Talent, Suflet, Maiestrie”
În data de 16 mai 2015, în cadrul programului consacrat Zilei Internationale a Muzeelor a fost inaugurată expoziția de instrumente muzicale cu genericul ”Talent, Suflet, Maiestrie”. Organizatori: MNEIN, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Biroul Relațiilor Interetnice din Republica Moldova.
Expoziția prezintă cultura muzicală din Republica Moldova prin varietatea și bogăția instrumentelor muzicale aparținând atât moldovenilor, cât și etniilor conlocuitoare, precum ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, rromi, evrei, azeri și nemți. Expoziția include instrumente muzicale din patrimoniul MNEIN și din colecțiile particulare. Un loc aparte îl ocupă piesele confecționate de meșterii populari contemporani. Inaugurarea expoziției a fost completată cu un vast program muzical susținut de instrumentiști și interpreți de folclor și muzică ușoară.
 
Expoziția aniversară a meșterului popular Victor Pelin ”Emoții transpuse în lemn”
Avem deosebita plăcere să Vă invităm, începînd cu 7 mai, să vizitați expoziția aniversară a meșterului popular cioplitor în lemn Victor Pelin, cu genericul ”Emoții transpuse în lemn”.
După 40 de ani de muncă ca inginer, de la începutul anilor 90 Victor Pelin se ocupă de prelucrarea artistică a rădăcinilor și cioplirea in lemn. Această ocupaţie devine profesia de bază, hobby şi sursă de venit. Familia Pelin trece cu traiul din Chișinău în satul Bălţata, raionul Criuleni, unde îşi deschide un atelier de creație. Această îndeletnicire în scurt timp o însuşesc şi soţia Vera, fiica Ecaterina și ginerele Eugen. Darul de a da expresie şi formă artistică unei simple bucăţi de lemn, Victor l-a moştenit de la tatăl său. După ani de zile şi-a luat literatura de care a avut nevoie şi s-a apucat să descopere toate şiretlicurile acestui meșteșug.
Citeşte mai mult...
 
Expoziţia cu genericul ŢARA LACURILOR: ÎNTRE ARTĂ ŞI NATURĂ
La Chişinău a început  SĂPTĂMÂNA CULTURII ITALIENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA, organizată pentru al doilea an consecutiv de Fundaţia pentru Promovare Socială COPILUL, în colaborare cu asociaţiile italiene Moldavia-Italia şi Il Furore dei Libri. Evenimentul va avea loc sub patronajul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Primăriei municipiului Chişinău, Ambasadei Italiei în Moldova şi Ambasadei Moldovei la Roma.
Citeşte mai mult...
 
Expoziţia de costume naţionale ale popoarelor lumii "Uniţi prin diversitate"

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală vă invită în perioada 17 mai - 31 iulie 2014, să vizitaţi o expoziţie unicală de costume naţionale ale popoarelor lumii "Uniţi prin diversitate", consacrată Zilei Internaţionle a Muzeelor, organizată cu sprijonul Ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Biroul Relaţii Intereetnice al Republicii Moldova, colecţionarilor de costume naţionale. În expoziţie sunt etalate 85 de costume ce aparţin celor 31 de etnii din 26 de ţări ale lumii.

 
Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Muzeologia/muzeografia: tradiţie, modernitate, dezvoltare ştiinţifică. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală – 125 de ani de activitate”
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală sărbătoreşte în acest an 125 de ani de la constituire (1889) şi desfăşoară cu acest prilej mai multe activităţi. La 23-24 octombrie organizează Conferinţa Ştiinţifică Internaţională cu titlul „Muzeologia/muzeografia: tradiţie, modernitate, dezvoltare ştiinţifică. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală – 125 de ani de activitate”. Conferinţa va lua în dezbatere atât probleme actuale ale muzeologiei/muzeografiei, aspectele lor teoretice şi practice, relaţia lor cu alte discipline, specificul cercetărilor desfăşurate în muzee, cât şi experienţa celor 125 de ani de activitate muzeală promovată de cel mai vechi muzeu din Republica Moldova – Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.
Citeşte mai mult...
 
Ziua Universala a iei

La 24 iunie, de Sânziene/Drăgaică, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală se solidarizează cu toţi oamenii de bună credinţă şi sărbătoreşte Ziua Universală a Iei. Mâine toate femeile vom purta ii, în semn de mare admiraţie pentru marca noastră culturală şi vă aşteptăm să veniţi în ospeţie la Muzeu îmbrăcate la fel . În special, aşteptăm interpretele de folcor să vină cu ţinute alese, cu instrumente populare şi cu câteva daruri muzicale demult aşteptate. În acest context în incinta Muzeului va fi demonstrată pe ecran cea mai mare paradă a costumului popular românesc care va dura de la ora 10.00 dimineaţa până la ora 18.00 spre seară. Astfel publicul va putea vedea cum reintră în drepturile sale costumul popular în Republica Moldova, ce costum purtăm şi la ce ocazii. Vreţi să purtaţi măcar o dată în viaţă o ie? Doriţi să vă fotografiaţi în ea? Veniţi mâine la Muzeu. La ora 12.00 facem apelul celor mai interesante ii purtate în această zi. Apoi ne vom întâlni cu toate fetele şi femeile purtătoare de ii în scuarul din faţa Catedralei. Să facem poze demonstrând ţinutele cu ii, să împletim cununi de spice şi de sânziene. Vom discuta despre vechiul obicei, despre costumul popular şi despre rolul femeilor în perpetuarea valorilor eterne.

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 9 din 25
img001.jpg