Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
MUZEUL SATULUI ȘI MUZEELE EUROPENE ÎN AER LIBER: REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE
(Masă rotundă)
Vineri, 13 mai 2016, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (blocul administrativ), a avut loc masa rotundă „Muzeul Satului și muzeele europene în aer liber: realități și perspective”, în cadrul căreia au fost puse în discuție vechile și noile proiecte ale muzeelor în aer liber. Muzeul Satului (Chișinău) este unica șansă pentru salvgardarea arhitecturii populare din Republica Moldova, periclitată de factori naturali și sociali. Muzeul Satului se dorește a fi un reper important în dezvoltarea turismului și un centru educațional în procesul de pregătire a tinerilor arhitecți, etnografi, istorici, sociologi etc. La dezbateri au participat studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători, cadre didactice, arhitecți, precum și toți admiratorii patrimoniului cultural național.
 
Expoziția AVENTURĂ ÎN LUMEA FOTOGRAFIEI (SEC. XIX-XX)
Cunoscutul maestru-fotograf Tudor Iovu pledează, de mai mulți ani, pentru crearea unui muzeu al fotografiei la Chișinău. La ora actuală, un muzeu similar nu cunoaștem în statele vecine – România, Ucraina, Rusia. Pentru a realiza ideea respectivă, Domnul Tudor Iovu a adunat o colecție importantă de aparate de fotografiat și tehnică de realizare a fotografiilor. A discutat proiectul cu mai mulți confrați fotografi, a înaintat demersuri la autoritățile municipale pentru a obține spațiul necesar etalării exponatelor, însă  a abandonat ideea în lipsa unei susțineri financiare. Pentru că este destul de dificil a realiza de unul singur un asemenea proiect, maestrul s-a adresat Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în speranța de a găsi un partener.
Visul Domnului Iovu se conjugă fericit cu inițiativa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală de a organiza o expoziție inedită de fotografii și tehnică fotografică, în contextul evenimentelor culturale prilejuite de Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită în acest an la 21 mai. Fotograful Tudor Iovu a donat în patrimoniul muzeal câteva sute de piese din domeniul artei fotografice, pentru ca acestea să formeze nucleul viitorului muzeu al fotografiei. Este un muzeu așteptat de toți fotografii care și-au dedicat viața acestei arte, dar și de publicul iubitor de cultură. Amenajarea muzeului într-un spațiu istoric al capitalei este un act de salvare a memoriei noastre colective, un omagiu adus acestui meleag și locuitorilor săi de-a lungul timpului.
Inaugurarea Expoziției „Aventură în lumea fotografiei (sec. XIX-XX)”, în care sunt demonstrate și obiectele dăruite de maestru, a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală la 21 mai, ora 15.00. Și va putea fi vizitată până la 11 septembrie anul curent.
 
„Covorul bunicii tale fă-l patrimoniu muzeal, patrimoniu mondial”
Concurs achiziție
Către Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală face totalurile acțiunii de caritate „Dăruiește un leu pentru muzeu. Salvăm un covor pentru viitor”, startată la 18 mai 2015. Din banii acumulați va fi cumpărat cel mai vechi și mai valoros covor (scoarță), datînd din sec. XVIII-XIX, avînd motive florale stilizate, geometrice sau mixte din lînă vopsită cu coloranți naturali. Căutăm cel mai potrivit covor pentru completarea colecției de aur a muzeului. În cazul când dețineți în familie asemenea exemplare, vă rugăm să ne trimiteți fotografia (imaginea) și datele tehnice ale covoarelor propuse spre vînzare pe adresa muzeului: Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82; ori prin email: mnein_posta@yahoo.com 
Covorul selectat va fi prezentat în expoziția din 21 mai, de Noaptea Muzeeleor.
Mulțumim tuturor donatorilor!
 
Sărbătoarea Pascală „A Treia Zi de Paști”
Pe 3 mai 2016, publicul meloman a avut posibilitatea să fie prezent la „A Treia Zi de Paști”, sărbătoarea pascală, ajunsă la a 15-a ediție, inaugurată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Programul tradițional de cântece și obiceiuri pascale a fost axat, în acest an, pe prestația corurilor de pe lângă două lăcașuri de cult:
Corul Seminarului Teologic Ortodox din Chișinău, dirijor Ilie Gâscă;
- Corul Bisericii Sf. Nicolae din s. Mileștii-Mici, r. Ialoveni, dirijor Victoria Captari.


În acest context, a avut loc lansarea calendarului pascal ”Miracol încondeiat”,  ce cuprinde imagini cu ouă din colecția muzeului. Vizitatorii au putut admira ouă realizate în cadrul Atelierului de încondeiere, care se desfășoară anual în preajma sărbătorilor pascale, precum și ouă din colecția muzeului, lucrările membrilor clubului „Curcubeu”, în unele din ele regăsindu-se motive pascale. Oaspeții muzeului s-au putut bucura de un scrânciob veritabil adus din s. Lozova, r. Strășeni, restaurat cu această ocazie.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Adresa noastră: M. Kogălniceanu, 82

Tel: 022 23 88 68 / 068 03 82 06
 
Concursul FOTOGRAFIA DE EPOCĂ

MUZEUL NAŢIONAL DE ETNOGRAFIE ŞI ISTORIE NATURALĂ organizează concursul FOTOGRAFIA DE EPOCĂ

Concursul FOTOGRAFIA DE EPOCĂ urmăreşte scopul de a pune în valoare fotografiile vechi de epocă ce se află în familie sau în arhive particulare. La concurs poate participa orice persoană care deţine fotografii vechi cu caracter istoric sau etnografic (portrete, viaţa de familie, arhitectură, costum popular, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, industrie casnică, sărbători familiale sau comunitare, transport de epocă)


Fotografiile vor fi prezentate sau transmise prin poştă în adresa Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN), Chișinău str. Mihail Kogălniceanu, nr. 82, cu specificația „Pentru CONCURSUL FOTOGRAFIA DE EPOCĂ”, până la data de 19 mai, ora 15.00. Rezultatele concursului vor fi anunţate de Ziua Muzeelor, la 21 mai 2016, în cadrul vernisajului expoziţiei tematice „Aventura în lumea fotografică: sec. XIX-XX” , ora 14.00. După concurs participanţilor li se vor restitui (la solicitare) fotografiile.

Câștigătorii concursului vor fi menționați cu premii.

Îndrăzniţi, participaţi, câştigaţi!

Tel. de contact: 022 23 88 49

 
PROGRAMUL SEMINARULUI REPUBLICAN AL MEŞTERILOR POPULARI CREATORI DE PIESE DE PORT TRADIȚIONAL DIN REPUBLICA MOLDOVA

20 aprilie 2016

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

(str. Kogălniceanu 82)

9.30 – 10.00
Înregistrarea participanţilor.
10.00 – 10.20
Deschiderea seminarului.
Diana Dicusarî, Director general CNCPPCI
10.20 – 11.20
Probleme privind confecționarea costumul popular din Republica Moldova. Tehnica tradiţională de confecţionare a cămăşii drepte
şi cu platcă. Unele aspecte ale costumului bărbătesc.
Maria Ciocanu, șef Secție Etnografie MNEIN
11.20 – 12.00
Croiul, tehnicile, ornamentele, proporţiile și modalitățile de realizare ale cămăşii femeieşti încreţite la gât (cămaşa cu altiţă). 
Tamara Macovei, cercetător științific MNEIN
12.00 – 12.30
Tehnici vechi de broderie utilizate la confecţionarea încreţului (exemplificate prin propriile lucrări).
Maria Cristea, meşter popular
Antonina Rusu, meşter popular
13.00 – 13.30
Participarea meşterilor în cadrul Zilei Naţionale a Portului Popular;
Corina Rezneac, consultant Ministerul Culturii
13.30 – 14.00
Opinii şi discuţii în baza exemplelor prezentate pe ecran dar şi a lucrărilor create de meşterii prezenţi, expuse în cadrul seminarului.

 
Expoziţia cu genericul TAINA CREAŢIEI ÎN CULORILE CURCUBEULUI

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imateria au inaugurat vineri, 8 aprilie 2016, ora 14.00, Expoziţia cu genericul „Taina creaţiei în culorile Curcubeului”, organizată cu prilejul a 25 de ani de activitate a Clubului de creaţie „Curcubeu”. În cadrul acestei expoziţii aniversare, în perioada 8 aprilie - 11 mai, veţi avea ocazia să admiraţi feţe de masă, prosoape, milieuri, icoane, tablouri, executate în diferite tehnici de croșetare - lasetă, hardangher, tricotare, broderie artistică, etc., care sunt de o valoare artistică incontestabilă.
Citeşte mai mult...
 
EXPOZIŢIA CU GENERICUL “POEME ŢESUTE CU DOR” A MEŞTERULUI POPULAR ECATERINA POPESCU
Joi, 11 februarie 2016, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc inaugurarea expoziţiei cu genericul “Poeme ţesute cu dor” a meşterului popular Ecaterina Popescu şi a meşteriţelor de la Complexul de Meşteşuguri “Artă rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei. Vă invităm să vizitați expoziția în perioada 11 februarie - 30 martie.
Citeşte mai mult...
 
Expoziția ULTIMA ȘANSĂ DE A SUPRAVIEȚUI…

La 16 februarie 2016, ora 15.00, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată expoziția cu genericul Ultima șansă de a supraviețui… Plante și animale din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, înscrise în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Citeşte mai mult...
 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 8 din 27
img001.jpg