Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Expoziția cu genericul MIRACOLUL ADÂNCURILOR

La 30 iunie 2016, ora 15.00, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată expoziția cu genericul Miracolul adâncurilor.
Expoziția este organizată în colaborare cu Institutul de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei. În cadrul acesteia sunt prezentate colecții de minerale din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, colecții din cadrul Institutului de Geologie și Seismologie al AȘM, dar și colecții particulare.

Citeşte mai mult...
 
Rezultatele concursului din Noaptea Europenă a Muzeelor „CE-O MAI FI ȘI ASTA?”
Obiectul expus se numește ȘTIUBEI DE prins VULPI
Folosește drept CAPCANĂ DE PRINS VULPI.
Locul I a fost ocupat de:
MORARI IULIANA,
ȚOȘCA ANDREI,
ARHIPOVA ALINA,
AXENTI DUMITRU și
BALABAN M., care au oferit răspunsuri corecte și complete.
Locul II a fost ocupat de:
RADU SIREȚANU,
LIA DELINSCHI,
FRICAȚEL IGOR,
GREȚOV ANDREI și
VASILE, care au răspuns corect, dar incomplet.
Rugăm învingătorii să-și ridice premiile de la Muzeu.
Relații suplimentare la tel. 022 23 88 68
 
Obiecte pierdute în muzeu!!!
Rugăm persoanele care, în timpul Nopții Muzeelor (21-22 mai 2016), au pierdut o cheie și un aparat de fotografiat, să se adreseze angajaților de la intrarea în Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
 
Să vorbim despre modă

Hai să vorbim despre modă! Conversația poate fi despre moda înaltă de pe podium sau despre moda de stradă. Începutul conversației poate să prezinte interes sau, dimpotrivă, să provoace replica: „Nu sunt interesat de modă....”. De fapt, nu contează modul în care începe o conversație ... Or, discuția despre modă poate fi începutul unei conversații despre alte subiecte – relații între oameni, politică, economie, artă, limite și depășirea lor, vise, iluzii, dorințe sau natura umană.

Expoziția „Să vorbim despre modă” se concentrează pe câteva episoade din istoria modei care pot spune ceva important despre Letonia și letoni. Expoziția a fost inaugurată la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei, în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, iar acum este expusă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Prin vernisarea acestei expoziții, Ambasada Letoniei va avea deosebita plăcere să vă invite la o călătorie în timp, începând cu anul 1948, când a fost fondată Casa de Modă din Riga (Rīgas Modeļu Nams) și să vă prezinte realizările designerilor actuali de modă din Letonia, precum: Woolings, Natalija Jansone, Garage Wooden Bow Tie. Pasionații de lumea modei și toți doritorii vor putea vizita expoziția „Să vorbim despre modă” la Muzeul Național Național de Etnografie și Istorie Naturală în perioada 26 mai – 26 iunie 2016.

 
Anunț

La 28-29 mai 2016, muzeul va funcționa în regim obișnuit. Toate serviciile – cu plată.
 
Ziua Internațională a Muzeelor

La 18 mai 2016, miercuri, ora 12.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi prezentat un recital de cântece, susținut de Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”, conducător artistic Tudor Ungureanu, în colaborare cu Uniunea Folcloriștilor din Republica Moldova. În cadrul evenimentului, va fi lansat CD-ul „Lin-pelin”, cu piese interpretate de Ansamblul „Ștefan Vodă” care împlinește 30 de ani de activitate scenică. Invităm cu drag conducătorii formațiilor folclorice și toți admiratorii cântecului popular, care doresc să devină membri ai Uniunii Folcloriștilor.

 
MUZEUL SATULUI ȘI MUZEELE EUROPENE ÎN AER LIBER: REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE
(Masă rotundă)
Vineri, 13 mai 2016, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (blocul administrativ), a avut loc masa rotundă „Muzeul Satului și muzeele europene în aer liber: realități și perspective”, în cadrul căreia au fost puse în discuție vechile și noile proiecte ale muzeelor în aer liber. Muzeul Satului (Chișinău) este unica șansă pentru salvgardarea arhitecturii populare din Republica Moldova, periclitată de factori naturali și sociali. Muzeul Satului se dorește a fi un reper important în dezvoltarea turismului și un centru educațional în procesul de pregătire a tinerilor arhitecți, etnografi, istorici, sociologi etc. La dezbateri au participat studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători, cadre didactice, arhitecți, precum și toți admiratorii patrimoniului cultural național.
 
Expoziția AVENTURĂ ÎN LUMEA FOTOGRAFIEI (SEC. XIX-XX)
Cunoscutul maestru-fotograf Tudor Iovu pledează, de mai mulți ani, pentru crearea unui muzeu al fotografiei la Chișinău. La ora actuală, un muzeu similar nu cunoaștem în statele vecine – România, Ucraina, Rusia. Pentru a realiza ideea respectivă, Domnul Tudor Iovu a adunat o colecție importantă de aparate de fotografiat și tehnică de realizare a fotografiilor. A discutat proiectul cu mai mulți confrați fotografi, a înaintat demersuri la autoritățile municipale pentru a obține spațiul necesar etalării exponatelor, însă  a abandonat ideea în lipsa unei susțineri financiare. Pentru că este destul de dificil a realiza de unul singur un asemenea proiect, maestrul s-a adresat Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în speranța de a găsi un partener.
Visul Domnului Iovu se conjugă fericit cu inițiativa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală de a organiza o expoziție inedită de fotografii și tehnică fotografică, în contextul evenimentelor culturale prilejuite de Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită în acest an la 21 mai. Fotograful Tudor Iovu a donat în patrimoniul muzeal câteva sute de piese din domeniul artei fotografice, pentru ca acestea să formeze nucleul viitorului muzeu al fotografiei. Este un muzeu așteptat de toți fotografii care și-au dedicat viața acestei arte, dar și de publicul iubitor de cultură. Amenajarea muzeului într-un spațiu istoric al capitalei este un act de salvare a memoriei noastre colective, un omagiu adus acestui meleag și locuitorilor săi de-a lungul timpului.
Inaugurarea Expoziției „Aventură în lumea fotografiei (sec. XIX-XX)”, în care sunt demonstrate și obiectele dăruite de maestru, a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală la 21 mai, ora 15.00. Și va putea fi vizitată până la 11 septembrie anul curent.
 
„Covorul bunicii tale fă-l patrimoniu muzeal, patrimoniu mondial”
Concurs achiziție
Către Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală face totalurile acțiunii de caritate „Dăruiește un leu pentru muzeu. Salvăm un covor pentru viitor”, startată la 18 mai 2015. Din banii acumulați va fi cumpărat cel mai vechi și mai valoros covor (scoarță), datînd din sec. XVIII-XIX, avînd motive florale stilizate, geometrice sau mixte din lînă vopsită cu coloranți naturali. Căutăm cel mai potrivit covor pentru completarea colecției de aur a muzeului. În cazul când dețineți în familie asemenea exemplare, vă rugăm să ne trimiteți fotografia (imaginea) și datele tehnice ale covoarelor propuse spre vînzare pe adresa muzeului: Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82; ori prin email: mnein_posta@yahoo.com 
Covorul selectat va fi prezentat în expoziția din 21 mai, de Noaptea Muzeeleor.
Mulțumim tuturor donatorilor!
 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 8 din 27
img001.jpg