Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Expoziția-concurs națională „CROŞETA DE AUR” ediția a VIII-a
Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, organizează în perioada 9 decembrie 2016 – 29 ianuarie 2017, Expoziţia-Concurs Naţională „Croşeta de aur”, ediţia a VIII-a.
Evenimentul are drept scop promovarea şi valorificarea artei croşetatului. În cadrul expoziţiei vor participa 23 de meşteriţe, cu lucrări executate în tehnicile tradiționale ale croșetatului, precum şi în stil modern.
Citeşte mai mult...
 
Tineri plasticieni inspirați de creația lui Mihail Grecu
Joi, 1 decembrie, ora 14.30, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost inaugurată Expoziția „Tineri plasticieni inspirați de creația lui Mihail Grecu”, prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la nașterea maestrului. Născut la 22 noiembrie 1916, în s. Faraonovca, reg. Odesa (astăzi, în Ucraina), Mihail Grecu este considerat fondatorul direcției moderniste în pictura basarabeană și mentorul mai multor generații de artiști plastici. Creațiile sale se păstrează în muzee și colecții particulare din Republica Moldova, din fostele republici ale URSS, precum și din Europa.
Citeşte mai mult...
 
Expoziția de Fotografie de Chiara Dazi “Wandertage – Călătorind pentru a munci și muncind pentru a călători”
Expoziția oferă publicului o sclipire rară asupra vechii tradiții germane din secolele anterioare și în același timp acordă un moment de reflecție asupra tradițiilor de artizanat și rolul actual al meșteșugarilor din Moldova.

Wandertage” este o călătorie fotografică printr-o dimensiune a trecutului și a unui mod de viață....

Tinerii meșteșugari și meșteșugărițe de modă-veche, călătorind conform unicii tradiții medievale germane, Wanderschaft, trăiesc o viață plină de aventuri perfecționîndu-și în același timp abilitățile sale de meșteșugari. Călătoria este numită "Wanderschaft" sau "Walz" [ tur ].
Acești tineri călători, bărbați și femei, trăiesc precum hoinarii, fără nici o adresă și purtînd cu ei doar o mică bocceluță cu cîteva bunuri necesare pentru întreaga lor deplasare. Ei se primblă prin păduri și sate, sau cu autostop-ul, în jurul Europei și dincolo, bucurîndu-se de libertatea lor și învățînd noi aptitudini.

Fascinată de acest subiect și de tradiția veche a secolelor, Chiara Dazi a folosit o abordare fotografică captivantă pentru a explora sfera călătorilor meșteșugari în acest Walz, portretizînd în mod particular drumul femeilor pe care le-a însoțit timp de un an și jumătate.

Expoziția “Wandertage – Călătorind pentru a munci și muncind pentru a călători” de Chiara Dazi este organizată de Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, sprijinită financiar de Departamentul de Afaceri Culturale al Senatului din Berlin și Ambasadele Germaniei și Italiei de la Chișinău.

Pe parcursul săptămînii a doua, expoziția “Wandertage” va fi completată de lucrările studenților fotografi din Moldova, care vor portretiza lumea meșteșugăritului moldovenesc în cadrul unui atelier de o săptămînă condus de Chiara Dazi. Pe parcursul acestui atelier de lucru, studenții vor explora fotografic rolul meșteșugarilor și al comerțului artizanal în Moldova. Rezultatele atelierului vor fi ulterior expuse.

Vernisajul expoziției studenților va fi joi, 17 noiembrie 2016, ora 16:00.

Realizarea atelierului și afișarea publică a rezultatelor acestuia va avea loc datorită sprijinului financiar generos din partea organizațiilor Kreishandwerkschaft Hersfeld-Rotenburg și Liechtenstein Development Service.

Tururi ghidate
Duminică, 13 noiembrie, ora 11:00, de Chiara Dazi
Vineri, 18 noiembrie, ora 16:00, de studenți
 
SEMINAR „SALVGARDAREA PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL AL REPUBLICII MOLDOVA: TENDINȚE ȘI PERSPECTIVE”
Pe data de 3 şi 4 noiembrie 2016, în sala de conferinţe a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, s-a desfășurat Seminarul „SALVGARDAREA PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL AL REPUBLICII MOLDOVA: TENDINȚE ȘI PERSPECTIVE”, organizat de Ministerul Culturii şi Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Evenimentul a reunit specialişti din diferite instituţii antrenate în crearea unui sistem de salvgardare a acestei importante moşteniri naţionale, în vederea prezentării celor mai recente proiecte în domeniu, precum şi pentru evaluarea unui impact de lungă durată a proiectelor deja implementate.

Seminarul a inclus comunicări consacrate proiectelor implementate în plan naţional, prezentate de doamnele dr. Varvara Buzilă, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Tatiana Popa, directorul Muzeului „Casa părintească”, Silvia Zagoreanu, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Viorica Nagacevschi, AO „Ka Lumea” etc.

Totodată, în cadrul Seminarului a avut loc o lecţie publică dedicată Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și implementării acesteia la nivel național, susținută de dr. Nicolai VUKOV, cercetător la Institutul de Studii Etnologice și Folclor, Academia de Ştiinţe a Bulgariei, expert în domeniul salvgardării patrimoniului cultural imaterial acrediat de UNESCO.

Dr. Nicolai Vukov conduce Misiunea UNESCO în Republica Moldova pentru evaluarea necesităţilor în domeniul implementării Convenţiei UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2-11 noiembrie). În cadrul Misiunii au fost întreprinse cercetări de teren şi evaluate necesităţile instituţiilor din domeniu.

Republica Moldova a adoptat Legea nr. 58 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, pe 29 martie 2012. În acelaşi an, a fost publicat Registrul naţional al patrimoniului cultural imaterial. Vol. A.

Obiceiul Colindatul de ceată bărbătească din Republica Moldova şi România a fost inclus în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii în 2013, alte candidaturi depuse ulterior fiind Practici culturale asociate zilei de 1 martie (România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia), Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova.

Pentru detalii, rugăm să ne contactaţi la nr. de tel. 060 153 979 (comitetul organizatoric).
PROGRAM
3 noiembrie, joi, Sala de conferințe MNEIN
9.30 – 10.00 Înregistrarea participanților

10.00 – 10.20 Cuvânt de salut, Viceministrul Culturii, dr. hab. Gheorghe POSTICĂ, Petru VICOL, director prim adjunct al MNEIN, domnul Gheorghe RUSNAC, secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, dr. Varvara BUZILĂ, secretar științific, MNEIN, dr. hab. Victor GHILAȘ, director general, Institutul Patrimoniului Cultural, AȘM.

10.20 – 10.30 Prezentarea succintă a scopului misiunii UNESCO la Chișinău, dr. Nicolai VUKOV, Sofia, Bulgaria (expert acreditat de UNESCO, Institutul de Studii Etnologice și Folclor din Bulgaria).
Sesiunea 1. Moderator Gheorghe POSTICĂ

10.30 – 12.00. Implementarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și implementarea acesteia la nivel național, dr. Nicolai VUKOV, Institutul de Studii Etnologice și Folclor din Bulgaria, expert UNESCO.

12.10 – 12.30 Pauză de cafea

12.30- 13.00 Nominalizări în Listele UNESCO ale patrimoniului cultural imaterial. Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova, dr. Varvara BUZILĂ, președinte, Comisia Națională privind Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Sesiunea 2-a, moderator dr. Varvara BUZILĂ

13.00 – 13.30 Pauză de cafea

13.30 – 14.00. Emisiunea TEZAUR promotoarea purtătorilor de patrimoniu cultural imaterial, Televiziunea Moldova 1, Irina ROPOT, redactor.

14.00 – 14.20 Festivalul Ia Mania – un festival pentru artiștii tineri, doamna Viorica NAGACEVSHI, Asociația Obștească „Ka Lumea”.

14.20 – 14.40. Rolul instituțiilor private în salvgardarea meșteșugurilor și obiceiurilor în cadrul Muzeului „Casa Părintească”, Palanca, Călărași, director doamna Tatiana POPA.
Discuții.

14.40 – 15.00 Studiu de caz – Ateliere, șezători, festivaluri ale covorului – promovarea covoarelor basarabene la nivel local, Angela RACU/ Varvara RUSU, Secție Cultură, Consiliul raional Rezina și Ulea CALISTRU; Secția Cultură, Consiliul raional Râșcani.Discuții. Totalizări.
4 noiembrie, vineri, Sala de conferințe MNEIN
9.30 – 10.00 Înregistrarea participanților.

10.00 – 10.20 Cuvânt de salut. Reprezentantul Ministerului Culturii, dr. Petru VICOL, director prim adjunct al MNEIN, dr. Varvara BUZILĂ, Secretar Științific, MNEIN, dr. Iulian FILIP, Institutul de Filologie, AȘM, Diana DICUSARÎ, director general, CNCPPCI

Sesiunea I. Moderator: Corina REZNEAC

Prezentarea succintă a scopului misiunii UNESCO la Chișinău, Dr. Nicolai VUKOV, Sofia, Bulgaria (expert acreditat de UNESCO, Institutul de Studii Etnologice și Folclor, Academia de Științe din Bulgaria).

10.30 – 12.00. Implementarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și implementarea acesteia la nivel național, Dr. Nicolai VUKOV, expert UNESCO, Academia de Științe din Bulgaria.

12.00 -12.20 Pauză de cafea
Sesiunea a 2-a, moderator dr. Varvara BUZILĂ

12.20- 12. 50 Sistemul de protejarea a patrimoniului cultural imaterial al Rep. Moldova, Corina REZNEAC, secretar al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Discuții

13.00 – 13.10 Programul de stat privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2016-2020), dr. Varvara BUZILĂ, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Discuții

13.30 – 14.00 Documentarea patrimoniului cultural imaterial în localități.
Lunca Prutului de Jos: în căutarea autenticului
(2015-2016), Marian CHIRTOACĂ, Natalia MUNTEANU.

14.00-14.20 Pauză de cafea

14.20 – 14.40 Festivaluri ale obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, practici locale de menținere a tradițiilor de iarnă. Silvia ZAGOREANU, Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
14.40 -15.00 Oportunități și probleme în managementul patrimoniului cultural imaterial la nivel local, Claudia ȘERȘUN, specialist în domeniul politicilor publice.
Discuții
 
SĂRBĂTOAREA MUZEULUI NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI ISTORIE NATURALĂ

În zilele de 21-22 octombrie 2016, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sărbătorește 127 de ani de la înființare. Vineri, 21 octombrie, în sala de conferințe a Muzeului, s-a desfășurat Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice „Patrimoniul muzeal: cercetare, valorificare, conservare”. Cercetători din Republica Moldova, România și Polonia au prezentat cele mai recente cercetări științifice în domeniul profesat și noile apariții editoriale.

Tot vineri, Secția Relații cu Publicul a organizat concursul de desen „Ce mi-a plăcut azi la muzeu”, cu participarea tinerilor pictori de la Școala de Arte din comuna Ciorescu.

Sâmbătă, 22 octombrie, la ora 11.00, în „Sala Nunții” din expoziția de bază a Muzeului, publicul meloman a avut posibilitatea să asiste la un recital de datini, obiceiuri și cântece folclorice, prezentat de Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „I. Creangă”, director – Aurel Ciobanu, conducător artistic – Tamara Vârlan. Spectacolul completează reușit discursul obiectual al expunerilor muzeale, axate pe prezentarea bogățiilor naturale și culturale ale Republicii Moldova. Muzeul a fost gazda unui grup de copii cu necesități speciale, însoțiți de părințiilor și angajați ai Serviciului de Asistență Personală de la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, Chișinău.

Cu aceași ocazie, în „Sala Biosfera”, instituția propune spre atenția publicului vizitator să determine un obiect-enigmă, ultimul de acest gen, pentru a-l salva de la uitare și a-l reda circuitului cultural. Este a doua etapă a Concursului „Ce-o mai fi și asta?”, început în primăvară. Cei care vor numi corect obiectul și vor indica la ce a folosit, vor fi apreciați cu premii.

 
Expoziția COSTUMUL TRADIȚIONAL GERMAN – PATRIMONIU IDENTITAR EUROPEAN
La 14 octombrie la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată expoziția „Costumul tradițional german – patrimoniu identitar european”. Evenimentul a fost organizat de Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, având susținerea Ministerului de Interne al RFG (Berlin) și Fundației „Otto Benecke” (Bonn). În cadrul expoziției sunt prezentate costume tradiționale și accesorii reprezentând diverse land-uri ale Germaniei (Baden-Württemberg, Bavaria, Hessen, Turingia ș.a.), alături de fotografii și filme consacrate portului german. Articolele vestimentare exprimă, în limbaj figurativ, spiritul epocii, regiunea de proveniență, situația politică, economică și socială a posesorilor. La ceremonia de inaugurare, studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice au prezentat un recital de creații muzicale la flaut, unul dintre instrumentele îndrăgite ale poporului german. Expoziția va fi deschisă pentru publicul vizitator până la 7 noiembrie 2016.

 
Expoziţia aniversară a meşterului popular Maria Cristea, cu genericul TEZAUR BRODAT CU HAR

Dragi prieteni!


Vineri, 7 octombrie 2016, ora 14.00 în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc inaugurarea Expoziţiei aniversare a meşterului popular Maria Cristea, cu genericul “Tezaur brodat cu har”.
Cu o activitate de mai bine de 30 de ani în arta broderiei, meşterul popular Maria Cristea, a prezintat o colecţie admirabilă de ii şi cămăşi create cu multă măiestrie de meşteriţele de la “Casa Cristea”.

Citeşte mai mult...
 
Expoziția LIBERTATEA CREAȚIEI – DE LA LIPCANI LA CAHUL
Marți, 4 octombrie 2016, ora 11, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc inaugurarea Expoziției „Libertatea creației – de la Lipcani la Cahul”. Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la inițiativa jurnalistului și artistului plastic Vasile Botnaru. La expoziție au fost prezentate, în premieră, creațiile artistice ale deținuților din 17 penitenciare din Republica Moldova. Creațiile respective cuprind lucrări de pictură, pirogravură și floristică, realizate în diferite tehnici – ulei, grafică, acuarelă, guaș, cafea. Menționăm că Serviciul Activitate Educativă, Psihologică și Asistență Socială din cadrul penitenciarelor susține și îndrumă condamnații pentru a le dezvolta abilitățile de creație artistică. Concomitent, jurnalistul Vasile Butnaru, directorul Postului „Radio Europa Liberă” din Moldova, a prezentat mai multe picturi de autor, realizate în vin și cafea.
Citeşte mai mult...
 
Expoziţia fotografică AMINTIRI DESPRE ȚARĂ ȘI OAMENI

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală găzduiește, începând cu data de 26 august, expoziţia fotografică „Amintiri despre Ţară și Oameni”. În cadrul expoziţiei, este prezentată o bogată colecţie de lucrări aparținând maestrului Tudor IOVU. Cele peste 200 de fotografii au fost realizate în perioada anilor 1988–1991 şi reflectă evenimente legate de mişcarea naţională pentru redobândirea libertăţii şi pentru proclamarea independenţei Republicii Moldova. Expoziţia, realizată cu susținerea grupului de inițiativă pentru crearea Muzeului Fotografiei Basarabene, face parte din şirul acţiunilor consacrate aniversării a 25 de ani de la adoptarea Declarației de Independenţă a Republicii Moldova. Cu acest prilej, vizitatorii sânt invitaţi să retrăiască anii fierbinţi, de jertfire şi împlinire a idealurilor naționale.

Maestrul fotograf Tudor Iovu este autorul unor fotografii irepetabile, caracterizate prin curaj permanent şi implicare dezinteresată în procesele istorice care au modelat şi mai continuă să influențeze destinele ţării noastre şi ale oamenilor săi.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 10 octombrie 2016.

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 6 din 27
img001.jpg