Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
PASIUNE ȘI DEVOTAMENT PROFESIONAL
La mijloc de Cireșar, colectivul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a adus un omagiu domnului Valentin Nezvinski, muzeograf și restaurator, aflat în prag de pensionare. Domnia sa activează de aproape trei decenii în cadrul instituției noastre, fiind înalt apreciat de colegi pentru competența profesională și calitățile personale deosebite. Înmânându-i diploma de gratitudine din partea administrației, dl Petru Vicol, director general al MNEIN, a apreciat profesionalismul, onestitatea și spiritul echilibrat al dlui Nezvinski, calități pe care le-a manifestat în perioade pline de emoții, cum ar fi amenajarea Casei memoriale „Grigore Vieru” din s. Pererâta, r. Briceni. Dl Mihai Ursu, ex-director general al MNEIN, a evocat parcursul profesional neobișnuit al omagiatului. Absolvent al Școlii de Pictură „I. Repin” din Chișinău (astăzi, Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”), V. Nezvinski a reușit să însușească, prin tenacitate și răbdare, arta restaurării unei palete largi de piese de patrimoniu: utilaj tehnic, monede, hărți, tablouri, icoane etc. A studiat de sine stătător mai multe limbi străine, istoria și arheologia. Concomitent, și-a urmat consecvent vocația de artist plastic. Doamnele Valentina Onofriescu și Raisa Tabuică au rememorat momente ale colaborării cu omagiatul, subliniindu-i contribuția substanțială la restaurarea și conservarea patrimoniului muzeal. În prezent, este foarte dificil a identifica, în Republica Moldova, un specialist având experiența și competențele domnului Nezvinski. Din acest motiv, colectivul MNEIN l-a asigurat că va continua să apeleze la domnia sa, pentru consultații în domeniul cercetării și restaurării patrimoniului cultural național.

 
CE MI-A PLĂCUT AZI LA MUZEU
(REZULTATELE CONCURSULUI)
Pe parcursul perioadei 24 octombrie 2016 – 31 mai 2017, în cadrul MNEIN s-a desfăşurat concursul “Ce mi-a plăcut azi la muzeu”. La concurs au participat elevi de la Centrul de Creaţie “Luceafărul”, Centrul de Creaţie “Speranţa”, or. Soroca, Atelierul Artistic de Creaţie Plastică “Maronata”, Școala de Arte Plastice “Alexei Şciusev”, Şcoala de Arte din or. Râşcani, Şcoala de Arte din com. Ciorescu, Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, com. Ciorescu.
Scopul acestui concurs este punerea în valoare a colecţiile patrimoniului muzeal şi familiarizarea  copiilor cu acestea, educându-le astfel dragostea şi respectul faţă de cultura poporului nostru. Acest concurs a avut un impact pozitiv asupra copiilor, impulsionându-i şi mai mult la iniţiative demne de toată admiraţia. Astfel am reuşit să stabilim un sistem de relaţii durabile, în scopul atingerii unei audienţe cât mai mari.
Rezultatele concursului:
Locul I – Ţurcanu L.,Şcoala de Arte, com. Ciorescu.
Locul II – Daşco Elena, Şcoala de Arte Plastice „Al. Şciusev”.
Locul III – Cucereanu Iulia, Şcoala de Arte, com Ciorescu.
Diplome de menţiune:
1. Guţul Stanislav – Şcoala de Arte, or. Râşcani.
2. Tepondei Patricia – Centrul de Creaţie “Luceafărul”, Chișinău.
3. Vârlan Vasile – Centrul de Creaţie “Speranţa”, or. Soroca.
4. Şendrea Elena – Şcoala de Arte, com. Ciorescu.
 
Rezultatele concursului „CE-O MAI FI ȘI ASTA?” (EDIȚIILE A 2-A ȘI A 3-A)
Dragi vizitatori și prieteni ai Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, la sfârșitul anului 2016, în cadrul Concursului „Ce-o mai fi și asta?”, Vă propuneam să identificați un obiect enigmatic, plasat în Sala nr. 5 „Biosfera” a muzeului. Obiectul respectiv (vezi imaginea de mai jos) se numește „teschie” și se utiliza pentru a fixa snopii de cânepă, puși la topit (se mai spune „la murat”) într-o apă curgătoare.
Câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului sunt: Andrei GRIGORE, Andrei și Ana GRAFOV.
Le mulțumim colegilor Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Mereni, r. Anenii Noi, care ne-au oferit această piesă valoroasă, păstrată în patrimoniul lor.

De Noaptea Europeană a Muzeelor, la 20 mai 2017, am propus publicului vizitator să-și încerce ingeniozitatea, pentru a afla denumirea corectă și utilizarea unui alt obiect (în imagine). Piesa reprezintă un „pocrovăț” (regional numită și „poponă”), utilizat pentru a împodobi șaua calului pe care vorniceii invitau nuntașii, sau chiar pe șaua calului mirelui. Țesătura este atestată în satele din nordul Republicii Moldova, precum și în cele din sud, inclusiv în localitățile populate de bulgari.
Câștigătorii ediției a treia a concursului sunt:
Locul I –  Iuliana MORARI și F. PAVALACHI
Locul II – Andrei VASCAUȚAN, Andrei ȚUȘCA,
Paola MUNTEANU și Elena CEBAN.
Așteptăm cu drag câștigătorii pentru a ridica premiile (blocul administrativ, secretariat).
Le mulțumim tuturor vizitatorilor care au manifestat interes pentru concurs. Vă invităm să ne propuneți și alte piese valoroase, mai puțin cunoscute astăzi, pentru ca să ne întrebăm împreună: „Ce-o mai fi și asta?”
 
SĂPTĂMÂNA CULTURII ITALIENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 
TROFEUL MINISTERULUI CULTURII DECERNAT MUZEULUI NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI ISTORIE NATURALĂ
De Ziua Internațională a Muzeelor, la 18 mai curent, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală i-a fost decernat Trofeul Ministerului Culturii, „pentru contribuție remarcabilă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova”. În alocuțiunea sa, doamna Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, a subliniat că trofeul este prilejuit de contribuția colaboratorilor MNEIN la pregătirea dosarului UNESCO „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”, element înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural material al Umanității, pe data de 1 decembrie 2016.
În cadrul ceremoniei de premiere, desfășurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, doamna ministru a mai înmânat diplome de merit și câtorva angajați ai MNEIN, pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural: Cristina Botnari și Nicolae Nicoară, muzeografi, Secția Patrimoniu, și Andrei Prohin, cercetător științific, Secția Etnografie. Din partea colectivului muzeului, le aducem felicitări cordiale, dorindu-le multă sănătate și noi realizări în activitatea profesională!

 
IMAGINEA LUMII ȚESUTE ÎN LÂNĂ: scoarțe din patrimoniul MNEIN
Dragi prieteni,
Vă invităm la Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, unde începând cu 18 mai 2017, aveți posibilitatea să cunoaşteți o parte din cele mai reprezentative covoare tradiționale moldoveneşti, etalate în cadrul expoziției ”Imaginea lumii țesute în lână: scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”
Citeşte mai mult...
 
Expoziția „NUNTA NUNȚILOR... (din patrimoniul MNEIN)”

Sâmbătă, 20 mai, ora 18.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată Expoziția „Nunta nunților... (din patrimoniul MNEIN)”. Ampla expoziție include piese utilizate în ritualurile nupțiale din Basarabia: costume populare, ștergare, covoare, forme de pâine, mobilier, registre și acte vechi de stare civilă ș.a. Prin intermediul fotografiilor de epocă, veți putea admira chipuri de miri și mirese, diverse secvențe din scenariul de nuntă. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască frumusețea tradițiilor prilejuite de evenimentul care, potrivit gândirii populare, marchează împlinirea destinului uman: întemeierea unei familii. Evocarea obiceiurilor nupțiale din diverse localități, ne-a sugerat drept generic al expoziției: „Nunta nunților...” – o sinteză a experienței nunților care s-au jucat și se vor mai juca în spațiul nostru cultural, reflectate în patrimoniul muzeului.

Expoziția a fost organizată în contextul Nopții Europene a Muzeelor 2017. Vă așteptăm cu drag s-o vizitați pînă la 3 septembrie.

 
Comori din lada de zestre a Valentinei Guţu

Dragi prieteni !!!
Vă invităm să vizitați expoziţia  cu genericul “Comori din lada de zestre” a meşterului popular Valentina Guţu, inaugurată la 27 aprilie 2017.

 
Atelier de încondeiere a ouălor pascale

Ca în fiecare an, pe 12-13 aprilie 2017, la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, s-a organizat atelierul de încondeiere a ouălor pascale. Îndrumați de angajații muzeului, vizitatorii au avut posibilitatea să învețe arta încondeierii cu ceară, descoperind principalele motive decorative și semnificațiile lor.

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 4 din 27
img001.jpg