Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Expoziția „NUNTA NUNȚILOR... (din patrimoniul MNEIN)”

Sâmbătă, 20 mai, ora 18.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată Expoziția „Nunta nunților... (din patrimoniul MNEIN)”. Ampla expoziție include piese utilizate în ritualurile nupțiale din Basarabia: costume populare, ștergare, covoare, forme de pâine, mobilier, registre și acte vechi de stare civilă ș.a. Prin intermediul fotografiilor de epocă, veți putea admira chipuri de miri și mirese, diverse secvențe din scenariul de nuntă. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască frumusețea tradițiilor prilejuite de evenimentul care, potrivit gândirii populare, marchează împlinirea destinului uman: întemeierea unei familii. Evocarea obiceiurilor nupțiale din diverse localități, ne-a sugerat drept generic al expoziției: „Nunta nunților...” – o sinteză a experienței nunților care s-au jucat și se vor mai juca în spațiul nostru cultural, reflectate în patrimoniul muzeului.

Expoziția a fost organizată în contextul Nopții Europene a Muzeelor 2017. Vă așteptăm cu drag s-o vizitați pînă la 3 septembrie.

 
Comori din lada de zestre a Valentinei Guţu

Dragi prieteni !!!
Vă invităm să vizitați expoziţia  cu genericul “Comori din lada de zestre” a meşterului popular Valentina Guţu, inaugurată la 27 aprilie 2017.

 
Atelier de încondeiere a ouălor pascale

Ca în fiecare an, pe 12-13 aprilie 2017, la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, s-a organizat atelierul de încondeiere a ouălor pascale. Îndrumați de angajații muzeului, vizitatorii au avut posibilitatea să învețe arta încondeierii cu ceară, descoperind principalele motive decorative și semnificațiile lor.

 
ATELIER DE CREAŢIE CU MEŞTERUL POPULAR VICTOR PELIN

În scopul promovării artei cioplitului tradiţional artistic al lemnului şi transmiterea către tânăra generaţie a meşteşugului, vă invităm la atelierele de creaţie a meşterilor cioplitori în lemn care se vor desfăşura pe parcursul Expoziţiei Naţionale a meşterilor cioplitori în lemn.
Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în incinta MNEIN, va avut loc atelierul de creaţie cu meşterul popular Victor Pelin.

 
A Treia Zi de Paști la Muzeul Satului
Tradițional, în Săptămână luminată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală aorganizat sărbătoarea „A Treia Zi de Paști la Muzeu”. În 2017, sărbătoarea s-a desfășurat la Muzeul Satului, filiala muzeului nostru. Aici a fost vernisată o expoziție cu vânzare de produse pascale tradiționale (cozonac, pască, colaci etc.), ouă încondeiate, lucrări ale meșterilor populari, confecționate din lozie, fibre vegetale, ceramică. Un program de cântece bisericești pascale și creații folclorice au fost prezente de Corul Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău, alte coruri parohiale din capitală, Ansamblul „Ștefan-Vodă” din s. Căpriana, conducător artistic – Tudor Ungureanu, Ansamblul Folcloric „Floare de cireș” din s. Ruseștii Noi, Ialoveni, condus de Pavel Balaur. Vom fi onorați să o avem alături pe excepționala interpretă Viorica Moraru, solista orchestrei „Folclor”, precum și remarcabilele cântărețe de muzică populară Marina Coptu și Dina Vrăjmașu, moderatoarea evenimentului.
Programul artistic și expozițional au avut loc în curtea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, unul cele mai vechi lăcașuri ortodoxe din lemn de pe teritoriul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii.

 
Vizitează muzeul on-line

Dragi vizitatori și prieteni ai Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală,

Avem bucuria să Vă anunțăm că recent am lansat Turul Virtual al expoziției permanente „Natura. Omul. Cultura”, precum și două expoziții temporare, vernisate la finele anului 2016: „Tineri plasticieni inspirați de creația lui Mihail Grecu” și „Cânepa între mărire și abandon în lumea satului românesc din Țara Crișurilor”. Utilizatorii au posibilitatea de a parcurge sălile expoziționale ale muzeului și prin intermediul unei aplicații virtuale, disponibilă pe site-ul nostru: www.muzeu.md. Doar cu ajutorul unui click pe marcajele de pe ecran, puteți alege direcția excursiei și puteți vizualiza exponatele dorite.
Ne exprimăm încrederea că Turul Virtual al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va deveni un instrument util pentru publicul larg, o sursă valoroasă de informații pentru elevi, studenți, cadre didactice și cercetători.

 
Expoziţia-concurs naţională a meşterilor cioplitori în lemn, ediţia a II-a
Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova, organizează în perioada 3 martie - 5 mai 2017, Expoziţia-concurs naţională a meşterilor cioplitori în lemn, ediţia a II-a.
Citeşte mai mult...
 
„Lăsăm strămoșii să vorbească” – atelier de istorie orală

Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Voluntarii Corpului Păcii în Moldova și MOLDOX Festival invită persoanele interesate de istoria deportărilor în Moldova, la atelierul „Lăsăm strămoșii să vorbească” – atelier de istorie orală, pe 21 februarie 2017, ora 10:00, în sala de conferințe a Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală.

Citeşte mai mult...
 
PROGRAM ETNOFOLCLORIC „DE DRAG DE PRIMĂVARĂ”

Vineri, 24 februarie, ora 15.00, de Dragobete, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit un program etnofolcloric, având genericul devenit tradițional „De drag de primăvară”. În cadrul programului au evoluat remarcabilele interprete Alina Ureche și Marina Dumbrăveanu, împreună cu formațiile de copii conduse de dumnealor: „Mlădițele” și „Cununițele”, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, respectiv, Ansamblul „Dumbrăvița” de pe lângă Centrul de Educație Estetică „Lăstărel”. Acestora li s-au alăturat membrii Ansamblului etnofolcloric bulgar „Văglénce” de la Centrul de Educație Estetică Râșcani (mun. Chișinău), ansamblu condus de folclorista Ana Pagur, precum și Vasile Fotescu, care a prezentat în premiera piesa „Mi-e dor de tine” (autor de muzică Vasile Fotescu, versuri Leonida Lari).

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 4 din 27
img001.jpg