Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Expoziția Națională a MEȘTERILOR ÎMPLETITORI DIN FIBRE VEGETALE

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, împreună cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, AO Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova, vă invită să vizitați Expoziția Națională a Meșterilor Împletitori din Fibre Vegetale.
În cadrul expoziției sunt expuse obiecte din pănuși, papură, lozie etc., executate recent de meșterii populari Eugenia Moldovanu, mun. Bălți, Natalia Cangea, s. Zolonceni, r. Criuleni, Vasilisa Bujor, s. Trebujeni, r. Orhei, Maria Celac, r. Rezina, Pronoza Elizaveta, s. Talmaza, r. Ștefan-Vodă, Valerii Belugruda, or. Chișinău etc.

Citeşte mai mult...
 
Expoziția DIN PATRIMONIUL FAMILIAL ÎN PATRIMONIUL NAȚIONAL

În contextul sărbătoririi a 128 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală,  miercuri, 25 octombrie, la 14.00, Orchestra Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, clasa profesoarei Olga IUHNO, și a Ansamblului Folcloric „Crizantema” de la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, condus de Ludmila și Pavel ȚURCANU a participat cu un recital   muzical.

În   continuarea   recitalului,   la  ora   15.00,  a fost vernisată   expoziția  Din   patrimoniul familial în  patrimoniul național.  Proiectul „Intră  în  istorie, dăruind  muzeului  un obiect” (2007-2017). Au fost prezentate obiecte  dăruite Muzeului, pe parcursul ultimului deceniu, de concetățenii   noștri  și  oaspeții   din  străinătate.   Piesele   donate   au   aparținut   unor   personalități binecunoscute (urmașii omului politic Ion Pelivan, familia prozatorului Gheorghe Gheorghiu și a traducătoarei Elena Gheorghiu, poetul Andrei Burac și artistul plastic Elena Bontea, interpreta Valentina Cojocaru, fotograful Tudor Iovu etc.), mai multor zeci de oameni care au dorit să îmbogățească  patrimoniul  țării   cu   bunuri   moștenite   de   la  părinți  și  străbunei.  Organizatorii expoziției   reconstituie   astfel   domenii   importante   ale   culturii   naționale:   aspecte   din   casa
țărănească și anexele sale gospodărești, produse ale industriilor casnice, mărturii de viață urbană etc.

Precizăm că proiectul Intră în istorie, dăruind muzeului un obiect a fost inițiat de către Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în anul 2004, cu susținerea Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”.   Datorită   sprijinului   autorităților   statului   și   ecoului   larg   în   rândul publicului,   proiectul   continuă   până   în  prezent.   Evenimentul   curent   urmează   altor   expoziții similare, organizate în anii precedenți. În acest  mod, dorim să promovăm  practica  donației muzeale, prestigiul donatorului și respectul față de bunurile culturale naționale, multe dintre care mai așteaptă să fie descoperite.

Vă așteptăm cu drag!

 
Expoziția VIAȚA ȘI MUZEUL. Colaboratorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, văzuți de fotograful Chiara Dazi
La 24 octombrie, zi în care sărbătorim 128 de ani de la întemeierea Muzeului, a fost vernisată expoziția Viața și Muzeul. Colaboratorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, văzuți de fotograful Chiara Dazi. Expoziția cuprinde imaginile mai multor angajați ai Muzeului, la locul de muncă, și fragmente din discuțiile lor cu fotograful Chiara Dazi despre viață, muzeu, patrimoniu cultural, Republica Moldova etc. Publicul are posibilitatea să redescopere activitatea și angajații Muzeului din interior, surprinse de un vizitator din străinătate.
Autoarea portretelor, Chiara Dazi, este un binecunoscut fotograf italian, stabilit la Berlin, care a prezentat numeroase expoziții în Germania, Franța și SUA. În creația sa, fotograful pune în valoare aspecte ale proceselor identitare, memoriilor colective și zonelor transfrontaliere din Europa. În noiembrie 2016, Chiara Dazi a organizat, în cadrul Muzeului nostru, expoziția Wandertage – Călătorind pentru a munci și muncind pentru a călători, precum și un atelier de artă fotografică pentru tineri fotografi de la noi.
Vă așteptăm cu drag!
Citeşte mai mult...
 
Concursul CE MI-A PLĂCUT AZI LA MUZEU (ediția a II-a)
Dragi prieteni și vizitatori,
la solicitarea Dumneavoastră, anunțăm demararea unei noi ediții a concursului de desene „Ce mi-a plăcut azi la muzeu”. Concursul este adresat elevilor de la școlile de arte și centrele de creație din capitală și din întreaga republică. Vă invităm să ne împărtășiți, prin intermediul desenelor, cele mai frumoase emoții acumulate în timpul vizitării expoziției permanente „Natura. Omul. Cultura”, precum și a expozițiilor temporare din cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. După evaluarea lucrărilor, cele mai reușite vor fi prezentate în cadrul unei expoziții, la 1 iunie 2018, iar autorii vor fi premiați.
Lucrările pot fi prezentate până la 27 mai 2018.
Pentru detalii privind condițiile de participare, apelați numărul: 022-24-00-56 (Secția Relații cu publicul).
 
Expoziția temporară MIRACOLUL LUMII SUBACVATICE
Expoziția MIRACOLUL LUMII SUBACVATICE a fost vernisată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, marcate anual în luna septembrie. În anul curent, genericul evenimentului este Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților.
Pornind de la aceasta, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și-a propus să pună în valoare Colecția Zoologică a Muzeului, constituită încă de la fondarea instituției noastre (sf. sec. XIX) și care cuprinde specii de moluște, corali, stele de mare, crustacee marine, specii exotice de pești, etc.
Piesele expuse, în cea mai mare parte, sunt exemplare ale viețuitoarelor ce își au habitatul în mediul marin. Ele reprezintă preponderent biodiversitatea faunistică a mărilor și oceanelor din regiunile tropicale și subtropicale de pe întregul mapamond.
Exemplarele cele mai interesante și mai originale din cadrul expoziției sunt homarii americani și langustele, care impresionează prin dimensiunile impunătoare, ajungând până la un metru lungime.
Merită o atenție deosebită speciile exotice de pești, precum peștii-arici, murena, pisica-de-mare și anghila-electrică, pește din fluviul Amazon, care poate produce o descărcare electrică de până la 600 de volți.
În cadrul expoziției, vizitatorul poate observa și o țestoasă verde de mare, care a ajuns în colecțiile muzeului nostru în anul 2017, sub formă de donație, din partea lui Alexandru Sokolov, fost marinar.
Un loc aparte în cadrul expoziției este acordat și rostrurilor de pește-ferăstrău și pește-spadă, acestea reprezentând părți ale corpului, care erau utilizate la dobândirea hranei.
O piesă de unicat din cadrul vernisajului este și maxilarul unui rechin, care ne permite să observăm dinții foarte ascuțiți, amplasați în mai multe rânduri.
Impresionează prin frumusețe, dar și prin dimensiuni scoicile diferitor specii de moluște, precum și coralii frumoși.
Suntem convinși că fiecare vizitator al Muzeului va avea șansa de a descoperi acele superbe miracole ale naturii subacvatice, expuse cu grijă în cadrul expoziției.

 
Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice
În zilele de 26-27 octombrie, curent, Muzeul  Național de Etnografie și Istorie Naturală a organizat Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice „Dimensiunile identitare și ecologice ale patrimoniului etnografic și natural”. Reuniunea  s-a desfășurat în sala de conferințe a muzeului, luând în dezbatere atât probleme actuale ale studierii patrimoniului cultural național din perspectiva construirii, promovării și interpretării identității naționale, cât și experiențele ecologice care au configurat cultura tradițională. La cea de-a 27 ediție a acestui forum cercetători din muzee, instituții academice și universitare au prezentat comunicări științifice și publicații de specialitate apărute recent, pentru a contura noi prospecțiuni disciplinelor ce conlucrează la promovarea profilului științific al muzeului.
Programul Sesiunii Anuale de Comunicări Științifice a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală îl puteți găsi aici.
 
Atelier de creație pentru copii

Dragi vizitatori, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2017, angajații Secției Relații cu publicul au organizat două ateliere de creație pentru copii – „Perlele lumii subavcative” (21 septembrie) și „Cufărul bunicii” (22 septembrie). Lucrările de pregătire au durat mai bine de o săptămână. Pentru a vă alimenta curiozitatea, fotograful Muzeului a surprins câteva imagini ale procesului de creație și ale obiectelor, pe care participanții au învățat să le confecționeze de sine stătător.

Pentru informații suplimentare și înscriere, doritorii pot apela numărul de telefon: (022) 24 00 56 (Secția Relații cu publicul).

 
ZILELE  EUROPENE  ALE  PATRIMONIULUI 2017

Dragi prieteni și vizitatori, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, precum și filialele sale, Vă invită să participați, în perioada 18-24 septembrie 2017, în activitățile organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. În acest an, evenimentele se desfășoară sub genericul: „Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților”.
Citeşte mai mult...
 
CEI CARE AU RĂMAS
Miercuri, 5 iulie 2017, ora 16, zi în care comemorăm victimele deportărilor staliniste din 1949, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată o expoziție de fotografii consacrată tragicului eveniment. Autoarea expoziției este Clary Estes, voluntară în cadrul Corpului Păcii din Republica Moldova. Domnia sa a inițiat proiectul „Cei Care au Rămas”, prin care își propune să valorifice fotografii, interviuri video și materiale de arhivă, pentru a investiga și a cunoaște experiențele trăite de persoanele deportate de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, în perioada stalinistă, dar și pentru a reflecta asupra modului cum aceste experiențe au influențat societatea actuală. Clary Estes dorește astfel să le ofere foștilor deportați o voce puternică, pentru a se exprima, și oportunitatea de a interacționa între ei, într-un mod cât mai dinamic.
Vă așteptăm la muzeu, pentru a comemora împreună aceste file tragice ale istoriei noastre. Expoziția va putea fi vizitată până la 6 august 2017.

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 3 din 27
img001.jpg