Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
REZULTATELE CONCURSULUI „CE-O MAI FI ȘI ASTA?” (EDIȚIILE A 2-A ȘI A 3-A)
Dragi vizitatori și prieteni ai Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, la sfârșitul anului 2016, în cadrul Concursului „Ce-o mai fi și asta?”, Vă propuneam să identificați un obiect enigmatic, plasat în Sala nr. 5 „Biosfera” a muzeului. Obiectul respectiv (vezi imaginea de mai jos) se numește „teschie” și se utiliza pentru a fixa snopii de cânepă, puși la topit (se mai spune „la murat”) într-o apă curgătoare.
Câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului sunt: Andrei GRIGORE, Andrei și Ana GRAFOV.
Le mulțumim colegilor Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Mereni, r. Anenii Noi, care ne-au oferit această piesă valoroasă, păstrată în patrimoniul lor.

De Noaptea Europeană a Muzeelor, la 20 mai 2017, am propus publicului vizitator să-și încerce ingeniozitatea, pentru a afla denumirea corectă și utilizarea unui alt obiect (în imagine). Piesa reprezintă un „pocrovăț” (regional numită și „poponă”), utilizat pentru a împodobi șaua calului pe care vorniceii invitau nuntașii, sau chiar pe șaua calului mirelui. Țesătura este atestată în satele din nordul Republicii Moldova, precum și în cele din sud, inclusiv în localitățile populate de bulgari.
Câștigătorii ediției a treia a concursului sunt:
Locul I –  Iuliana MORARI și F. PAVALACHI
Locul II – Andrei VASCAUȚAN, Andrei ȚUȘCA,
Paola MUNTEANU și Elena CEBAN.
Așteptăm cu drag câștigătorii pentru a ridica premiile (blocul administrativ, secretariat).
Le mulțumim tuturor vizitatorilor care au manifestat interes pentru concurs. Vă invităm să ne propuneți și alte piese valoroase, mai puțin cunoscute astăzi, pentru ca să ne întrebăm împreună: „Ce-o mai fi și asta?”
 
SĂPTĂMÂNA CULTURII ITALIENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 
TROFEUL MINISTERULUI CULTURII DECERNAT MUZEULUI NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI ISTORIE NATURALĂ
De Ziua Internațională a Muzeelor, la 18 mai curent, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală i-a fost decernat Trofeul Ministerului Culturii, „pentru contribuție remarcabilă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova”. În alocuțiunea sa, doamna Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, a subliniat că trofeul este prilejuit de contribuția colaboratorilor MNEIN la pregătirea dosarului UNESCO „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”, element înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural material al Umanității, pe data de 1 decembrie 2016.
În cadrul ceremoniei de premiere, desfășurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, doamna ministru a mai înmânat diplome de merit și câtorva angajați ai MNEIN, pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural: Cristina Botnari și Nicolae Nicoară, muzeografi, Secția Patrimoniu, și Andrei Prohin, cercetător științific, Secția Etnografie. Din partea colectivului muzeului, le aducem felicitări cordiale, dorindu-le multă sănătate și noi realizări în activitatea profesională!

 
IMAGINEA LUMII ȚESUTE ÎN LÂNĂ: scoarțe din patrimoniul MNEIN
Dragi prieteni,
Vă invităm la Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, unde începând cu 18 mai 2017, aveți posibilitatea să cunoaşteți o parte din cele mai reprezentative covoare tradiționale moldoveneşti, etalate în cadrul expoziției ”Imaginea lumii țesute în lână: scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”
Citeşte mai mult...
 
Expoziția „NUNTA NUNȚILOR... (din patrimoniul MNEIN)”

Sâmbătă, 20 mai, ora 18.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată Expoziția „Nunta nunților... (din patrimoniul MNEIN)”. Ampla expoziție include piese utilizate în ritualurile nupțiale din Basarabia: costume populare, ștergare, covoare, forme de pâine, mobilier, registre și acte vechi de stare civilă ș.a. Prin intermediul fotografiilor de epocă, veți putea admira chipuri de miri și mirese, diverse secvențe din scenariul de nuntă. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască frumusețea tradițiilor prilejuite de evenimentul care, potrivit gândirii populare, marchează împlinirea destinului uman: întemeierea unei familii. Evocarea obiceiurilor nupțiale din diverse localități, ne-a sugerat drept generic al expoziției: „Nunta nunților...” – o sinteză a experienței nunților care s-au jucat și se vor mai juca în spațiul nostru cultural, reflectate în patrimoniul muzeului.

Expoziția a fost organizată în contextul Nopții Europene a Muzeelor 2017. Vă așteptăm cu drag s-o vizitați pînă la 3 septembrie.

 
Comori din lada de zestre a Valentinei Guţu

Dragi prieteni !!!
Vă invităm să vizitați expoziţia  cu genericul “Comori din lada de zestre” a meşterului popular Valentina Guţu, inaugurată la 27 aprilie 2017.

 
Atelier de încondeiere a ouălor pascale

Ca în fiecare an, pe 12-13 aprilie 2017, la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, s-a organizat atelierul de încondeiere a ouălor pascale. Îndrumați de angajații muzeului, vizitatorii au avut posibilitatea să învețe arta încondeierii cu ceară, descoperind principalele motive decorative și semnificațiile lor.

 
ATELIER DE CREAŢIE CU MEŞTERUL POPULAR VICTOR PELIN

În scopul promovării artei cioplitului tradiţional artistic al lemnului şi transmiterea către tânăra generaţie a meşteşugului, vă invităm la atelierele de creaţie a meşterilor cioplitori în lemn care se vor desfăşura pe parcursul Expoziţiei Naţionale a meşterilor cioplitori în lemn.
Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în incinta MNEIN, va avut loc atelierul de creaţie cu meşterul popular Victor Pelin.

 
A Treia Zi de Paști la Muzeul Satului
Tradițional, în Săptămână luminată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală aorganizat sărbătoarea „A Treia Zi de Paști la Muzeu”. În 2017, sărbătoarea s-a desfășurat la Muzeul Satului, filiala muzeului nostru. Aici a fost vernisată o expoziție cu vânzare de produse pascale tradiționale (cozonac, pască, colaci etc.), ouă încondeiate, lucrări ale meșterilor populari, confecționate din lozie, fibre vegetale, ceramică. Un program de cântece bisericești pascale și creații folclorice au fost prezente de Corul Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău, alte coruri parohiale din capitală, Ansamblul „Ștefan-Vodă” din s. Căpriana, conducător artistic – Tudor Ungureanu, Ansamblul Folcloric „Floare de cireș” din s. Ruseștii Noi, Ialoveni, condus de Pavel Balaur. Vom fi onorați să o avem alături pe excepționala interpretă Viorica Moraru, solista orchestrei „Folclor”, precum și remarcabilele cântărețe de muzică populară Marina Coptu și Dina Vrăjmașu, moderatoarea evenimentului.
Programul artistic și expozițional au avut loc în curtea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, unul cele mai vechi lăcașuri ortodoxe din lemn de pe teritoriul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii.

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 24
img001.jpg