Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Programul evenimentelor de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR și NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR – 2018

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Programul evenimentelor de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor – 2018

cu genericul:

„Conexiuni intermuzeale: noi abordări, noi provocări”

Sâmbătă, 19 mai
Orele 10.00 – 24.00

15.00. Deschiderea oficială a programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018. Inaugurarea foișorului –  „Pavilionul muzical” din Grădina Botanică a Muzeului după lucrările de conservare și restaurare – monument de categorie națională, construit în anul 1889, arhitect Alexandru Bernardazzi. În continuarea evenimentului va avea loc:

- Lansarea seriei de mărci poștale „Tezaurul de la Lărguța” din colecțiile MNEIN, emisă de Poșta Moldovei;

- Program artistic de muzică clasică, Ansamblul de cameră al Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, clasa profesoarei Olga Iuhno, or. Chișinău (Grădina Botanică).

16.00-17.30. Formații artistice și interpreți de la Casa de Cultură din s. Hârbovăț, r. Anenii-Noi: Spectacolele „Trei cucoșei” și „O lecție de folos pentru Motănilă-Lenevilă”,

16.00. Teatrul-model de păpuși „Ștrengarul”, cond. art. Ludmila Seretinean, (curtea muzeului).

16.50. Recital de muzică populară cu interpreta Liuba Roșca.

17.00-17.30. Program muzical cu Fanfara, conducător Tudor Cebotarean (curtea muzeului).

17.30-18.00. Cantautorul Vasile Fotescu.

18.00-18.40. Master-class de interpretare la tobe africane, cu Ansamblul „Tamala”, Mali, Africa (curtea muzeului).

18.40- 19.00. Interpreta Iana Chironda.

19.00. Prezentarea colecțiilor etno și moderne ale designerilor studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conduși de prof. Luminița Gorcinschi și Stela Ștaihman (curtea muzeului).

19.00. Concurs intelectual pentru copii și adolescenți „Curiozități din lumea animalelor” (coord. Dr. Sergiu Pană, Secția Științe ale Naturii și Elena Delinschi, Secția Expoziții și activități culturale). (sala nr. 16)

19.30. Concurs de cunoștințe “Vorbe hâtre din bătrâni” și „Cine are o meserie, are o moșie”, coord. Elena Șișcanu, Nicolae Dudnicenco, Secția Etnografie, Raisa Tabuică, Secția Patrimoniu (sala nr. 16).

20.00. Program de dansuri tradiționale africane, cu Mohamed Kante, dansator profesionist, or. Bamako, Mali, Africa. Master-class în dansuri africane (curtea muzeului).

21.00 – 22.30. Concert cu Ansamblul „Tamala”, Mali, Africa, muzică tradițională a unor grupuri etnice vest-africane, stil „mandengue”, prezentat în cadrul turneului organizat în premieră în Republica Moldova, cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Vedeți programul aici și aici (curtea muzeului).

22.40. – 23.20. Program artistic cu Ansamblul „Kwathula”, Asociația „Art-Labyrinth”, cond. Alexandru Voroniuc, mun. Chișinău.

10.00 – 24.00. Oaspeții MNEIN pot vizita expoziția permanentă și expozițiile temporare organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri:

- „Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma” (or. Buzău, România);

„Prin Jertfă spre Înviere” – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului.

12.00 – 22.00. Ateliere ale meșterilor populari:

- Victor Pelin (cioplitul în lemn);

- Alena și Simion Stoica (ceramică executată la roata olarului);

- Maria Negru-Vodă (confecționarea bijuteriilor);

- Grigore Postârnac (confecționarea instrumentelor muzicale);

- Tatiana Ețco (confecționarea lucrărilor din fibre vegetale).

14.00 – 20.00. Alcătuirea puzzle-urilor (lumea animalelor și a portului popular).

INTRAREA LIBERĂ!

Adresa noastră: str. M. Kogălniceanu nr. 82.
Tel. (+ 373) 022 23 88 68.

 
Inaugurarea FOIȘORULUI DIN GRĂDINA BOTANICĂ A MUZEULUI DUPĂ LUCRĂRILE DE CONSERVARE-RESTAURARE
Sâmbătă, 19 mai, ora 15.00, în Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc deschiderea oficială a programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018. Evenimentul va include Inaugurarea foișorului (Pavilionul muzical) din Grădina Botanică a Muzeului, după lucrările de conservare și restaurare (monument de categorie națională, construit în anul 1889, arhitect – Alexandru Bernardazzi). Lucrările de conservare-restaurare au fost realizate de specialiștii atelierului de restaurare a Muzeului (Ion Temciuc, șef Atelier Restaurare, restauratorii Ghenadie Popescu, Petru Bujor, Mihail Țvetcov și Adrian Ursu) și meșterul popular Victor Pelin, cioplitor în lemn.
În continuarea evenimentului va avea loc Lansarea seriei de mărci poștale „Tezaurul de la Lărguța” din colecțiile Muzeului, emisă de Poșta Moldovei.
Ceremonia se va încheia cu un frumos program de muzică clasică, prezentat de Ansamblul de cameră al Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, clasa profesoarei Olga IUHNO, mun. Chișinău.
În acest an, Ziua Internațională a Muzeelor va fi organizată cu genericul: „Conexiuni intermuzeale: noi abordări, noi provocări”. În anul 2017, circa 36 de mii de muzee din întreaga lume au participat la programul Zilei Internaționale a Muzeelor și pandantul nocturn al evenimentului, Noaptea Europeană a Muzeelor.
INTRARE LIBERĂ!
 
Concert cu Ansamblul TAMALA, Mali, Africa

Sâmbătă, 19 mai, ora 21.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc Concertul de muzică tradițională vest-africană prezentat de Ansamblul „Tamala”, Mali, Africa. Recitalul este organizat în cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2018.
Membrii Ansamblului „Tamala”, originari din Bamako, capitala statului Mali, interpretează muzica tradițională a comunității mandinka și a altor grupuri etnice vest-africane. Denumirea Ansamblului „Tamala” provine din bambara, un dialect din Mali, și înseamnă „rătăcitor”, „nomad”. Cele mai multe dintre instrumentele ansamblului sunt cele cordofone, realizate din bostanul african „kalebashi”.
Formația „Tamala” se află în Republica Moldova în cadrul unui turneu organizat în premieră de Asociația „Art-Labyrinth”, cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Vă așteptăm cu drag să descoperim o nouă cultură!!!
Intrarea liberă.


 
Expoziția MATRICEA SUFLETULUI ROMÂNESC. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma
Joi, 26 aprilie, ora 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost vernisată expoziția Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma. Expoziția reunește costume tradiționale de sărbătoare din sec. XIX-XX, provenite din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova. Proprietara costumelor, Diana Toma (or. Buzău, România), pe parcursul mai multor ani, colecționează piese de port tradițional, fiind convinsă de necesitatea salvării și promovării acestei moșteniri strămoșești. „Am simțit că vreau să știu ce e dincolo de semnele cusute pe pânză și așa am pornit în această aventură fabuloasă în matricea sufletului țărăncii românce”, mărturisește colecționara.
Costumele etalate în cadrul expoziției reprezintă simbolic unitatea culturală a românilor de pretutindeni, unitate pe care o sărbătorim în acest an, când se împlinește un secol de la Marea Unire. De asemenea, expoziția anticipează manifestările prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită anual, în Republica Moldova, în ultima duminică a lunii iunie.
Citeşte mai mult...
 
Lansarea filmului documentar „CIMITIRUL EROILOR DIN CHIȘINĂU”
În data de 18 aprilie, miercuri, ora 14.00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Departamentul Radio și TV al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, a prezentat filmul documentar „Cimitirul eroilor din Chișinău. Autoarea este studenta anului III, Olesea Curagău, filmul fiind realizat sub îndrumarea profesorului ei, Dr., conf. univ. Andrei Dumbrăveanu, moderatorul acțiunii.
Scurtmetrajul relatează, prin imagini, documente și dialoguri cu persoane competente, istoria dramatică a cimitirului ostașilor din Primul Război Mondial, aflat în Chișinău, care a ajuns într-o stare dezastruoasă. Acolo zac osemintele a mii de tineri ostași: români, ruși, germani, francezi, cehi și alții. Lansarea filmului este dedicată Centenarului Unirii și Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, în acest an, având genericul „Patrimoniul pentru generația noastră”. Evenimentul are loc și în contextul desfășurării Expoziției „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului” (10 aprilie – 13 mai).
 
Expoziția „PRIN JERTFĂ SPRE ÎNVIERE – MONUMENTE COMEMORATIVE ÎNCHINATE EROILOR REÎNTREGIRII NEAMULUI”
În data de 10 aprilie, marți, ora 14.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost inaugurată Expoziția „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”, dedicată împlinirii a 100 de ani ai Marii Uniri din 27 martie 1918, precum și Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. Expoziția este organizată în parteneriat cu Departamentul Sinodal Arhitectură, Construcții și Pictură Bisericească a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, și va putea fi vizitată în perioada 10 aprilie – 13 mai curent.
Citeşte mai mult...
 
„IMAGINEA LUMII ȚESUTĂ ÎN LÂNĂ”. Expoziție de scoarțe basarabene la Iași
Marți, 27 martie 2018, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a inaugurat o expoziție de scoarțe basarabene la Muzeul Etnografic al Moldovei (Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași). Expoziția cuprinde 38 de piese, dintre cele mai vechi și bine păstrate, datând din secolele XVIII-XIX. După cum sugerează titlul „Imaginea lumii țesută în lână”, curatorii expoziției au pus în valoare viziunea populară asupra universului, incifrată în motivele ornamentale. Prin intermediul textelor și fotografiilor, vizitatorii se pot familiariza cu principalele etape ale prelucrării lânii și țesutului covoarelor, practicate în satele basarabene. De-a lungul timpului, valoarea scoarțelor de la noi a fost elogiată de mari personalități ale culturii românești (N. Iorga, L. Blaga, G. Oprescu ș.a.), precum și de specialiști de peste hotare. La 1 decembrie 2016, „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Citeşte mai mult...
 
ATELIER DE ÎNCONDEIERE A OUĂLOR PASCALE

Tradițional, în Săptămâna Patimilor, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost organizat Atelierul de încondeiere a ouălor pascale. Îndrumați de angajații Secției Relații cu publicul, participanții au avut posibilitatea să învețe tehnici de încondeiere și motive decorative practicate de veacuri în spațiul cultural românesc, descoperind împreună datinile populare dedicate Învierii Domnului Iisus Hristos.

Citeşte mai mult...
 
Program muzical calendaristic, în ajun de Dragobete, DE DRAG DE PRIMĂVARĂ
Vineri, 23 februarie, în ajun de Dragobete, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit un program etnofolcloric, având genericul devenit tradițional, De drag de primăvară. În program a evoluat interpreta Alina Ureche însoțită de formația de copii „Cununița”, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” și Ansamblul „Codrenii” din or. Cornești, r. Ungheni, de pe lângă Școala de Arte “Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, conducător artistic și director Ina Bilețchi. Solistul Tudor Bilețchi, student la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, remarcat printre cei mai buni artiști în prestigiosul Concurs Românii au talent a evoluat cu acest ansamblu. Acestora li s-au alăturat membrii formației etnofolclorice bulgare „Văglénce” de la Centrul de Educație Estetică Râșcani (mun. Chișinău), ansamblu condus de folclorista Ana Pagur.
Surpriza zilei au fost interpreții Secției Canto-popular, întruniți în bine-cunoscuta „Țărăncuța”, de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conduși de Victor Botnaru, Maestru în Artă. În recital, cantautorul Vasile Fotescu a delectat publicul cu piese proprii și cu șlagăre din repertoriul internațional.
Citeşte mai mult...
 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 27
img001.jpg

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (19)