Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Noutăți - Noutăţi

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Noutăţi
Program muzical calendaristic, în ajun de Dragobete, DE DRAG DE PRIMĂVARĂ
Vineri, 23 februarie, în ajun de Dragobete, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit un program etnofolcloric, având genericul devenit tradițional, De drag de primăvară. În program a evoluat interpreta Alina Ureche însoțită de formația de copii „Cununița”, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” și Ansamblul „Codrenii” din or. Cornești, r. Ungheni, de pe lângă Școala de Arte “Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, conducător artistic și director Ina Bilețchi. Solistul Tudor Bilețchi, student la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, remarcat printre cei mai buni artiști în prestigiosul Concurs Românii au talent a evoluat cu acest ansamblu. Acestora li s-au alăturat membrii formației etnofolclorice bulgare „Văglénce” de la Centrul de Educație Estetică Râșcani (mun. Chișinău), ansamblu condus de folclorista Ana Pagur.
Surpriza zilei au fost interpreții Secției Canto-popular, întruniți în bine-cunoscuta „Țărăncuța”, de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conduși de Victor Botnaru, Maestru în Artă. În recital, cantautorul Vasile Fotescu a delectat publicul cu piese proprii și cu șlagăre din repertoriul internațional.
Organizat sub egida Clubului Interpreților, Folcloriștilor, Etnografilor și Amatorilor de Folclor (CIFEAF), evenimentul artistic face parte din programul activităților expoziționale ample de la Muzeu dedicate Mărțișorului – tradiție inclusă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Tel. 022.23.88.68

 
Expoziția MĂRȚIȘORUL – PATRIMONIU MILENAR DE VALOARE MONDIALĂ
Ediția a XV-a, 2018

Marți, 27 februarie, ora 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurata Expoziția „Mărțișorul – patrimoniu milenar de valoare mondială”, ediția a XV-a.
Practicile culturale asociate zilei de 1 martie au fost incluse recent, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind un proiect al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.
Expoziția valorifică rezultatele cercetărilor de teren din ultimii ani și propune publicului să cunoască cele mai diverse aspecte ale acestei tradiții, păstrate de-a lungul timpului. Sunt descrise tradițiile Mărțișorului din mediul rural și urban, în ajunul sărbătorii, de 1 martie și în toată perioada de celebrare a Mărțișorului. Este analizată evoluția practicilor legate de Mărțișor, din a doua jumătate a sec. XX, până în prezent, grație contribuției etnografilor, care au avut posibilitatea să compare această practică culturală în spațiul românesc și la alte popoare sud-est europene.
Tradițional, expoziția cuprinde piese din patrimoniul MNEIN, dar și mărțișoare create recent de către meșterii populari Eugenia Moldovanu (Studioul de meșteșuguri tradiționale “Tezaur”, mun. Bălți), Natalia Cangea (Casa de meșteșuguri tradiționale “Casa Cangea”, s. Zolonceni, r. Criuleni), Maria Ciobanu (s. Catranâc, r. Fălești), Vera Rusu (or. Sângerei) etc. La fel, pot fi vizualizate fotografii ce reflectă practicile culturale ale sărbătorii Mărțișorul, realizate de angajații Muzeului, în colaborare cu Societatea de Etnologie din Republica Moldova.
Programul artistic a inclus un recital folcloric prezentat de Ansamblul „Lăstărașii neamului” din s. Hârbovăț, r. Anenii Noi, conducător artistic – doamna Ludmila Seretinean, vice-director al Casei de Cultură din localitate. Comunitatea satului Hârbovăț a fost recunoscută drept purtătoare a tradiției Mărțișorului și inclusă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Deoarece tot mai puţini oameni ştiu că mărţişorul, conform obiceiului străbun, se poartă la încheietura mâinii și la gât, membrii Ansamblului „Lăstărașii neamului” din Hârbovăț vor demonstra tradiția veche de purtare a mărțișorului, păstrată în localitate și vor îndemna vizitatorii să confecționeze mărțișoare-amulet.
Ca în fiecare an, propunem publicului, la sfârșitul lunii (30-31 martie), potrivit tradiției, să aducă mărțișoarele la Muzeu, pentru a le prinde de pomii din Grădina Botanică și a formula câte o dorință.
Expoziţia de mărţişoare va fi deschisă până la 31 martie 2018.
Vă așteptăm cu drag!

 
Programul activităților dedicate MĂRȚIȘORULUI 2018

Dragi prieteni,

Vă așteptăm să întâlnim primăvara împreună!

 
Lansarea cărții ORAȘUL CHIȘINĂU: ÎNCEPUTURI, DEZVOLTARE URBANĂ, BISERICI (secolele XV-XIX)
Joi, 15 februarie a.c., ora 16.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc lansarea cărții „Orașul Chișinău: începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX)” a cunoscutului cercetător dr. Sergius Ciocanu. Lucrarea a fost editată de CARTDIDACT SRL.

 
Expoziția „PICTORII GĂGĂUZI”
În perioada 17-25 ianuarie 2018, Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturală găzduiește expoziţia de artă plastică având genericul „Pictorii Găgăuzi”, organizată de Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova și Uniunea Artiștilor Plastici din UTA Gagauz Yeri. Expoziția prezintă lucrările mai multor pictori găgăuzi notorii, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din UTA Gagauz Yeri, și anume: Dimitri AYOGLU, Mihail ARABACI, Andrey  İVARLAK, Georgiy ANDRİEŞ, Nadya LELEÇENKO, Praskoviya BEJENAR și Rodion ANGELÇEV. Lucrările sunt pictate în diferite perioade, având o tematică diversă.

 
Program cultural cu genericul ”SĂ TRĂIȚI, SĂ ÎNFLORIȚI!”

Joi, 11 ianuarie 2018, ora 14.30, la  Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost organizat un program cultural cu genericul ”Să trăiți, să înfloriți!” dedicat sărbătorii Sfântul Vasile. Protagoniștii programului au fost elevii clasei a III-a, Liceul Teoretic ”Nicolae Sulac”, diriginte doamna Rusnac Stela, conducător artistic doamna Popescu Violeta, și ansamblul ”Bujoreii”, conducător artistic Mihail Leon. În program: recital de urături, colinde, ”Căprița”, ”Primiți căluțul”.

 
LA MULȚI ANI 2018!
Anul Nou cu bine
Zile tot senine,
Pace, sănătate
Și belșug în toate!
Citeşte mai mult...
 
PROGRAMUL DE COLINDE „HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVIȚI-L!” EDIȚIA A III-A

Joi, 28 decembrie 2017, ora 11.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc Programul de colinde „Hristos Se naște, slăviți-L!” Ajuns la treia ediția, recitalul a fost organizat în colaborare cu Sectorul Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove. Organizatorii sărbătorii și-au propus susținerea colindătorilor și promovarea diversității colindelor din spațiul nostru cultural. Piesele a fost selectate în baza criteriilor autenticității, valorii estetice și a interpretării artistice corespunzătoare. În cadrul evenimentului au evoluat formații folclorice și soliști din diferite localități ale republicii.

 
Program literar-muzical PERSONALITĂȚI NOTORII ALE REÎNTREGIRII
În data de 13 decembrie 2017, miercuri, ora 13.00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit programul literar-muzical Personalități notorii ale Reîntregirii, dedicat folcloristei basarabene Tatiana Gălușcă-Cârșmariu (1913-1993). Organizat de Clubul Interpreților, Folcloriștilor, Etnografilor și Amatorilor de Folclor (CIFEAF), programul este prilejuit de centenarul Marii Uniri (2018) și pune în valoare personalitatea uneia dintre cele mai strălucite exponente ale culturii Basarabiei, folclorista și scriitoarea Tatiana Gălușcă-Cârșmariu.
Citeşte mai mult...
 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 27
img001.jpg