Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Clubul folcloriştilor :: 26 februarie 2009

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Clubul folcloriştilor :: 26 februarie 2009
În data de 26 februarie 2009, ora 15.00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. M. Kogălniceanu, 82, Clubul Folcloriştilor, Etnografilor, Interpreţilor şi Amatorilor de Folclor – CFEIAF şi-a invitat prietenii şi melomanii la următorul program etnofolcloric din cadrul întrunirilor ciclice lunare cu genericele „O vedetă prezintă un tînăr talent”, „Destine artistice”, „Prietenii izvorîte din melosul strămoşesc”.
Protagonista, de această dată, a fost cunoscuta interpretă Galina Pîslaru, Maestru în Artă şi solistă a ansamblului „Tălăncuţa”. Fiind bine cunoscută şi prin activitatea sa оn cultură în calitate de specialist principal la Uniunea Muzicienilor şi de mentor al multor cîntăreţi de cîntec folcloric, a adus оn faţa publicului doi dintre numeroşii ei protejaţi, interpreţii Gicu Afroni şi Viorel Mahu. Descendenţii zonei de centru şi anume cea a codrilor Hîceştilor, fiind lansaţi, deja, cu succes pe scena mare în diverse concerte şi festivaluri-concurs ale genului, ei reprezintă două generaţii de interpreţi de folclor: primul – cea a anilor 80-90, al doilea – una mai tînără; ambii deţinînd un repertoriu autentic şi inedit, adus de la baştină.
Оn republica noastră este înalt apreciată excepţionala prestaţie  managerială a echipei de specialişti de la Uniunea Muzicienilor, conduşii de primadona Operei Naţionale, legendara Maria Bieşu, în calitatea dumneaei de preşedintă a acestei onorabile instituţii. Galina Pîslaru, fiind solista şi unul dintre fondatorii „Tălăncuţei”,  împreună cu Andrei Tamazlоcaru, sunt totodată cei mai devotaţi şi mai prodigioşi diriguitori ai multor iniţiative şi activităţi prestigioase ale UMM. Astfel, dumnealor şi-au asumat demult – şi pe bună dreptate – rolul unical de mari îndrumători, deja, a cîtorva  generaţii de interpreţi, devenind indispensabili procesului artistic de la noi, realizînd aceste obiective şi în cadrul festivalurilor şi concursurilor devenite tradiţionale:
  • Concursul naţional al interpreţilor  de folclor  „Tamara Ciobanu”,
  • Concursul naţional al ansamblurilor vocale – instrumentale folclorice „Sună tălăncuţele”,
  • Festivalul internaţional al vedetelor de operă şi balet „Invită Maria Bieşu”,
  • Festivalul televizat al sărbătorilor de iarnă „Aprindeţi luminile”,
  • Concursul naţional al interpreţilor instrumentişti „Barbu Lăutaru” (care, fiind la a VII-a ediţie este  iniţiat şi realizat  integral de Galina Pоslaru) ş.a.
Deţinătoare a unui repertoriu deosebit de pitoresc şi valoros, personalitatea artistică a dnei Galina Pвslaru oferă o surprinzătoare plurivalenţă. În trecut fiind şi instrumentistă, interpretă la un şir de instrumente: ţambal, trompetă, contrabas, cobză etc., dumneaei, pe lîngă activitatea de solistă la „Tălăncuţa”, colaborează în calitate de cîntăreaţă, dar şi de instrumentistă în faimoasa orchestră de femei „Leana” a Institutului de Arte „G. Musicescu”,  „Ciocîrlia” de la Palatul Sindicatelor ş.a. O altă latură, aproape necunoscută de publicul larg, este mult apreciatul ei talent de interpretă  de bancuri şi miniaturi umoristice.
 
img001.jpg