Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Clubul folcloriştilor :: 12 iunie 2008

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Clubul folcloriştilor :: 12 iunie 2008
La 12 iunie 2008, ora 15.00 în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală cu al 7-lea program etnofolcloric sub genericele ”O vedetă prezintă un tînăr talent” şi „Destine artistice”, Clubul Folcloriştilor, Etnografilor, Interpreţilor şi a Amatorilor de Folclor - CFEIAF, şi-a încheiat primul ciclu de intruniri, avîndu-i în recital pe remarcabilul Marin Ganciu şi talentatele sale discipole Rodica Buhnă şi Tatiana Jacotă , susţinuţi de formaţia „Ilincuţa” a Şcolii medii generale din Grătieşti, condusă de Galina Pascal-Oleinic şi Petru Bodorin.
Solist al Orchestrei Filarmonice „Fluieraş” şi originar din localitatea Anadol-Reni, un sat cu deosebite tradiţii folclorice, Marin Ganciu  descinde la Chişinău, absolvind în 2002 specialitatea de Canto Popular la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cîştigînd în anul 2003 Premiul Mare la prestigiosul concurs al cîntecului popular „Maria Tănase” de la Craiova, astăzi avînd în palmares diverse premii la festivaluri şi concursuri folclorice naţionale şi internaţionale. Este cunoscut ca un bun cobzar, activînd în această ipostază la Studioul de copii „Iedera” al Centrului Republican de Creaţie a Copiilor şi Tineretului şi la Studiul „Moştenitorii” de la Liceul „M. Sadoveanu”, unde conduce şi un ansamblu de cobzăriţe.
Din momentul absolvirii facultăţii şi pînă în prezent activează ca profesor la această catedră, iar discipolele sale Rodica Buhnă şi Tatiana Jacotă au reuşit deja să se afirme pe scena profesionistă, fiind deţinătoare a unor importante premii şi avînd, deja,  realizări artistice notorii:
  • „Premiul  mare” la ediţia din acest an  a „Crizantemei de argint” al Tatianei Jacotă;
  • „Premiul pentru cel mai autentic repertoriu” la unul din concursurile folclorice din România a aceleiaşi interprete (care deţine şi multe alte premii);
Cele două albume CD ale Rodicăi Buhnă, realizate strălucit în colaborare  cu orchestra „Mugurel” şi dirijorul Ion Dascăl.
Interpreta Rodica Buhnă descinde din Iargara –Leova, venind în capitală în calitate de studentă la Universitatea de Stat, specialitatea Economie şi Management. Fiind moştenitoare directă a cîntecelor buneilor ei din sat, nimereşte în solul fertil de la „Crenguţă de iederă” condus de Maria Iliuţ care a şi îndemnat-o să vină la Catedra de Canto Popular.
Colega ei, Tatiana Jacotă parvenind dintr-un sătuc de pe malul Prutului, Bădragii Noi, Edineţ a absolvit, mai întîi, Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, ca, mai apoi, să-şi continue studiile la Academie şi în paralel să se includă cu succes  în procesul artistic prin colaborarea în calitate de solistă cu orchestra condusă de Gheorghe Şevcişin a Ansamblului Academic „Joc”.
Frumoasa constelaţie de solişti a fost susţinută, în cadrul programului din 12 iunie, de Ansamblul etnofolcloric „Ilincuţa” a Şcolii medii generale din Grătieşti, animatorii căruia sunt directorul şcolii, dna Galina Pascal-Oleinic şi profesorul de educaţie muzicală, dl Petru Bodorin. Colectiv cu tradiţii, avind astăzi printre membrii săi pe copiii celor care i-au pus bazele, formaţia „Ilincuţa”, fondată în anul 1994, este  participant frecvent şi laureat a multor festivaluri folclorice de la noi, dar şi din România.
 
img001.jpg