Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

PROIECȚIE DE FILM ȘI LANSARE DE CARTE CONSACRATE VICTIMELOR DEPORTĂRILOR DIN BASARABIA

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
PROIECȚIE DE FILM ȘI LANSARE DE CARTE CONSACRATE VICTIMELOR DEPORTĂRILOR DIN BASARABIA
Vineri, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, marcată și de românii din afara granițelor, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au avut loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru, după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică în 1940.
La ora 13.30, în blocul expozițional, a fost proiectat filmul documentar „Expedițiile memoriei. Jurnal de bord. Siberia – Irkutsk”, producție a OWH Studio și TVR Iași (producător – Virgil Mărgineanu, regie – Violeta Gorgos). Autorii peliculei au prezentat localități unde, în anul 1949, au fost deportați circa 6000 de basarabeni, interviuri cu martorii tragicului eveniment și descendenții victimelor, precum și o istorie a comunității românești (moldovenești) din regiunea Irkutsk (Federația Rusă). Materialele documentare au fost colectate în cadrul proiectului de cercetare „Expedițiile memoriei 2016”, realizat de AO „Pro-Historia”, coordonator științific – Octavian Țâcu, doctor în istorie, conferențiar universitar.
În continuare, la ora 15.00, a avut loc lansarea monografiei doamnei Viorica Olaru-Cemîrtan „Deportările din Basarabia 1940-1941, 1944-1956” (ediția a II-a, Chișinău, Editura Lexon, 2017). Lucrarea constituie un studiu amplu, realizat pe parcursul mai multor ani, asupra tuturor valurilor de deportări organizate de regimul sovietic în Basarabia. Autoarea și-a susținut teza de doctor în istorie, la același subiect, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La manifestare vor participa foști deportați, cercetători și personalități ale vieții publice de la noi.

 
img001.jpg

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (30)