Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Complexul muzeal „Vila cu parc Mândâc”

al expoziției permanente

"Natura. Omul. Cultura."

P R O G R A M


10.00 – 18.00

(fără întrerupere)

Acces în expoziţie

până la ora 17.00

Zi de odihnă – LUNI

Zi sanitară – ultima miercuri a fiecărei luni.BILETE DE INTRARE
Intrare generală - 10 lei
Intrare cu preţ redus:
- Elevi - 2 lei;
- Studenţi,  pensionari, adulţi cu dizabilităţi - 5 lei;
- Intrare gratuită - detalii...

Taxa pentru ghidaj
Ghidaj în limba română:
- Gratisdetalii...
- Pentru elevi, studenţi - 30 lei;
- Pentru adulţi - 50 lei;

Ghidaj în alte limbi - rusă, engleză, franceză:
- Pentru elevi, studenţi - 80 lei;
- Pentru adulţi - 100 lei;
Complexul muzeal „Vila cu parc Mândâc”

A fost creat ca filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală în 1997, în baza Complexului Arhitectonic „Vila cu parc Mândâc" - monument de istorie şi arhitectură peisagistică de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu scopul restabilirii arhitecturii peisagistice restaurării şi muzeificării monumentelor de arhitectură şi crearea unei expoziţii de arhitectură tradiţională din zona de Nord a R.M.

În acelaşi an a fost elaborat şi prezentat la Guvern „Planul de acţiuni pentru punerea în valoare a Complexului", dar din cauza lipsei finanţării acest program nu a fost realizat.

Direcţia muzeului a întreprins mai multe încercări de a atrage mijloace financiare din surse extrabugetare pentru restaurarea parcului.

În scopul stopării procesului de degradare, precum şi în vederea ocrotirii Parcului din cadrul Complexului muzeal, la propunerea Ministerului Ecologiei şi Ministerului Culturii, la 18 noiembrie 2003 Guvernul R.M. a adoptat Hotărârea despre aprobarea planului de acţiuni pentru anii 2004-2008 privind restaurarea monumentului de arhitectură peisajeră „Parcul din satul Mândâc", prevede un şir de măsuri concrete în această direcţie, dar spre regret Hotărârea nu a identificat sursele de finanţare a lucrărilor, din care cauză majoritatea prevederilor acestei decizii nu au fost realizate.

Ţinând cont de valoarea istorică, arhitecturală, dendrologică şi culturală a Complexului Muzeal „Vila cu parc Mândâc" sunt necesare măsuri urgente pentru salvgardarea acestui important monument de istorie şi arhitectură peisajeră din nordul R.M. însă fără invenţii considerabile care pot fi asigurate doar prin atragerea sectorului privat soluţionarea multiplelor probleme, care s-au acumulat pe parcursul anilor, este imposibilă.

 
img001.jpg

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (30)